Hver anden brandudrykning er blind alarm

Brandvæsenet i Hovedstaden og Nordsjælland kaldes ofte ud til steder, hvor alt ånder fred og ro. Det gør os sårbare, siger operativ chef.

Hvor en blind alarm kan være en utilsigtet hændelse, så betegnes falske alarmer som en bevidst opringning uden, at det brænder. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Brandmænd hos Nordsjællands Brandvæsen og Hovedstadens Beredskab vender ofte tilbage fra en udrykning uden at have løftet så meget som en skumslukker.

Knap hver anden tur er nemlig til såkaldte blinde alarmer, som bliver udløst ved en fejl af et automatisk brandalarm-anlæg.

Hos Hovedstadens Beredskab har man indtil videre rykket ud til 2.497 blinde alarmer i 2016, mens Nordsjællands Brandvæsen har kørt ud til 273 i løbet af årets første seks måneder.

Ifølge Claus Larsen, operativ chef ved Nordsjællands Brandvæsen, kan de mange udrykninger til blinde alarmer have store konsekvenser.

- Det betyder, at vi sommetider ikke er til rådighed for andre forekommende hændelser, og det gør, at man er unødvendig sårbar i en periode, siger Claus Larsen.

Menneskelige fejl bag alarmerne

Selvom der - i modsætning til falske alarmer - ikke er en ondsigtet handling bag de blinde alarmer, så bliver de ofte udløst af personer og ikke af fejl på anlæggene, fortæller Tim Ole Simonsen, operationschef og indsatsleder i Hovedstadens Beredskab.

- Det er som oftest de personer, der bevæger sig rundt i området, der er anledning til alarmen. Det kan være tobaksrygning eller en håndværker, der giver anledning til noget støv, siger Tim Ole Simonsen.

Hver gang brandvæsenet rykker ud til en blind alarm, koster det ejeren af anlægget et gebyr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk