Hver fjerde spiser vegetarisk mindst en gang om ugen

Det er især hensynet til sundhed, klima og dyrevelfærd, der får os til at skære ned på kødet, vurderer kostvaneforsker.

Flere af os skærer ned på svinekam, pålæg og hakket oksekød. I stedet holder vi mindst en vegetarisk dag om ugen, viser undersøgelse. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Selvom langt de fleste af os formentlig satte tænderne i and, flæskesteg eller medister til julemiddagen i år, så er der flere af os, der har skruet ned for vores kødforbrug.

Hver fjerde dansker spiser nemlig vegetarisk mindst en dag om ugen. Det er flere end for bare et år siden, hvor det kun var hver femte. Det viser en undersøgelse fra Coop Analyse.

- Når vi spørger folk om, hvad de spiser, så kan vi se, at antallet af kødfrie dage er stigende, siger analysechef i Coop, Lars Aarup.

Og tallene er nogle af de mest interessante på området, fordi Coop Analyse har lavet undersøgelsen i flere år. Det vurderer kostvaneforsker Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.

- Det er ét af de bedste bud på en undersøgelse, der viser om det er noget, der flytter sig. Og jeg tror på, at det er reelt, at der er flere nu i år i forhold til tidligere, der spiser vegetarisk minimum en dag om ugen, siger hun.

Sisse Fagt peger på, at interessen for vegetarisk mad og kødfrie dage er steget markant de senere år.

- Det har ændret sig sindssygt meget. Fra 2016, hvor folk næsten ikke vidste, hvad en veganer var, så kan alle, om man så må sige, nu stave til veganer. Og i det hele tiden bliver det jo italesat meget.

Hun understreger dog, at der stadig mangler mere data om området.

- Fra, at der er en interesse for at spise kødfrit, og til om folk rent faktisk gør det, er stadig usikkert. Vi mangler data, der kan bekræfte et faldende kødforbrug, siger hun.

Ifølge Lars Aarup fra Coop er tendensen med flere kødfrie dage især tydelig i København, hvor salget af køderstatnings- og vegetarprodukter er større end i resten af landet.

- Det er ikke så overraskende, for når man ser en ny madtrend, så er det ofte, at det starter i København, måske breder den sig så til Nordsjælland, kommer til Aarhus, og så breder den sig til hele landet, siger han.

Flere medlemmer og flere vegetarkasser

Hos Aarstiderne, der har flere kødfrie måltidskasser, kan man også godt mærke den stigende efterspørgsel på grønnere mad. Det siger medstifter Søren Ejlersen.

- Det interessante ved det er, at det også er familier, som faktisk ikke er vegetarer, men som bare vælger at spise vegetarisk tre dage om ugen, siger han.

I Dansk Vegetarisk Forening, der har omkring 3.200 medlemmer, mærker man også stigende interesse. Her er medlemsskaren vokset støt, siger generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Vi kan simpelthen se, at vores medlemstal stiger meget hurtigt. Vi har mere end fordoblet antallet af medlemmer på to år, siger han.

Når flere af os tilsyneladende for eksempel skifter spaghetti med kødsovs og frikadeller ud med et vegetarisk alternativ, så handler det især om sundhed, klima og dyrevelfærd, vurderer Sisse Fagt.

- Folk kobler kød og sundhed. Så er der klimadelen, som tager mere og mere fart, og så er der kommet mere luft under dyrevelfærden og i italesættelsen af, hvordan vi producerer kød, siger hun.

Facebook
Twitter