Hver tredje dropper det sidste HPV-stik

Det gør faktisk lidt ondt, og så glemmer man lige at få aftalt en ny tid hos lægen.

(Foto: DR Nyheder)

Det gør faktisk lidt ondt, og så glemmer man lige at få aftalt en ny tid hos lægen.

Det er nogle af årsagerne til, at Region Sjælland ikke er i førertrøjen, når det kommer til antallet af unge kvinder, der bliver færdigvaccinerede med den gratis HPV-vaccine, der gælder for 21-28-årige kvinder. Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at 76,5 procent af kvinderne i aldersgruppen med bopæl i Region Sjælland er startet på den første af i alt tre vacciner, hvilket er det højeste antal i de fem regioner, men kun 51,3 procent havde i august fået det tredje stik. Kun Region Hovedstaden ligger dårligere placeret med 48,1 procent. Det skriver DAGBLADET Køge.

- Det er da brandærgerligt, at der ikke er flere, der har udnyttet den gratis vaccine. Jeg synes ellers, at vi har været meget ihærdige på regionsplan med at sende informationer og pressemeddelelser ud. Antallet kan være faldet, fordi der er læger, der har ment, at den var skadelig. Men det er ærgerligt for pigerne selv, særligt hvis det viser sig, at de skulle have lyttet til fagkundskaben, der siger, at det er ufarligt, siger formand for sundhedsudvalget i Region Sjælland, Ole Marqweis.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut, der er opgjort 25. august i år, har mindst 73 procent af kvinderne fået første vaccine. 67 procent har fået stik nummer to og 54 procent nummer tre. Instituttet forventer, at tallet for tredje vaccine fra august til december vil stige til 65-70 procent. Her undrer man sig ikke over, at antallet af unge kvinder, der har fået den fulde vaccinationsserie, er lavere end tilslutningen til første og anden vaccine.

- Nogle kommer ikke tilbage, fordi de ikke lige får aftalt en tid hos lægen, andre synes måske, det gør ondt. Det sker ofte, at vaccinationsprocenten er lavere ved den allersidste vaccine i en vaccinationsserie i børnevaccinationsprogrammet, siger afdelingslæge og afsnitsleder på Infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut, Palle Valentiner-Branth.

Vaccinen tilbydes gratis som en del af børnevaccinationsprogrammet til 12-15-årige piger. For de 21-28-årige kvinder stopper programmet ved udgangen af 2013.

Facebook
Twitter