Hvidovre Hospital indfører telemedicin for gravide

Maria kunne tjekke blodtryk og puls hjemmefra og slap for indlæggelse.

For Maria Abdrabo og manden Milo betød telemedicinen, at der var mere ro på, på trods af fødselskomplikationer. - Det var en god mulighed i en dårlig situation. (Foto: Oliver Breum © (c) DR)

Det er deprimerende at være indlagt som gravid.

Sådan følte Maria Abdrabo det, da hun skulle føde sit første barn, og var indlagt i længere tid, fordi hendes vand var gået for tidligt.

- Man ligger bare og venter på, at tiden går, og har alt for meget tid til at google om for tidligt fødte og blive bekymret, fortæller hun.

Da hun blev mor til barn nummer to, sønnen Elias, gik vandet for tidligt. Igen.

Men denne gang slap hun for indlæggelse.

I stedet blev hun tilbudt telemedicin - altså, at hospitalet sendte blandt andet blodtryksmåler og elektroder til måling af puls og hjerterytme hjem til hende.

Dermed kunne hun ligge hjemme på sin sofa og tage daglige blodprøver og måle sønnens puls og hjerterytme.

Resultaterne kunne hun så sende via en tablet til Hvidovre Hospital.

- Det var en gave, særligt fordi vi også har vores datter. Hvis jeg skulle have været indlagt, havde jeg ikke været sammen med hende dagligt i mange uger, siger Maria Abdrabo.

Hvidovre Hospital er det andet sted i Danmark, der nu indfører telemedicin til gravide.

I 2012 indførte Aarhus Universitets Hospital som de første tilbuddet til kvinder med komplikationer op til fødslen, mens brugen af telemedicin til andre sygdomme som blandt andet KOL-patienter har været igang siden 2012 på forskellige andre hospitaler.

Lige så sikkert som stuegang

På fødeafdelingen på Hvidovre Hospital sidder jordemoder Birgitte Sørensen foran computeren. Her tjekker hun al den data, som Maria Abdrabo og andre kvinder har sendt til hospitalet.

Selvom Birgitte Sørensen ingen fysisk kontakt har med kvinderne, så er hun ikke nervøs for, at den data, som bliver sendt ind, skulle indeholde fejl.

- Vi registrerer det på samme måde, som hvis jeg havde været inde på en stue og måle blodtrykket. Hvis der er noget, som er ud over det sædvanlige, så vil jeg kunne se det inde i systemet, siger hun.

Hvis tallene giver anledning til bekymring, indkalder Birgitte Sørensen straks kvinden til fysisk kontrol på hospitalet.

- Men vi oplever faktisk, at kvinderne selv har reageret på tallene. Gennem telemedicinen har de nemlig også selv bedre mulighed for at følge med, end hvis de var indlagt, fortæller hun.

Ikke alle får tilbuddet

Selvom der er mange fordele for de gravide kvinder ved telemedicin, så er det ikke alle på Hvidovre Hospital, som får tilbuddet.

- Vi har sammen med vores læger lavet nogle begrænsninger på, hvem der kan ligge derhjemme, fortæller vicechefsjordemoder Ditte Kischner.

Blandt andet må komplikationerne under graviditeten ikke være for alvorlige. Eksempelvis kan kvinder med forhøjet infektionstal ikke blive tilbudt telemedicin.

- Derudover sikrer vi os, at vi kan stole på, at de kvinder, der får tilbuddet, sender al data ind. Og så skal de kunne forstå, læse og tale dansk eller engelsk, siger Ditte Kischner.

Ditte Kischner, vicechefsjordemoder, ser mange fordele ved, at gravide ikke behøver at blive indlagt, hvis de oplever komplikationer under graviditeten. (Foto: Kamilla Mærsk © Kamilla Mærsk)

Ikke en spareøvelse

Udover at kvinder som Maria Abdrabo føler sig mindre syge undere deres graviditet, er der også en økonomisk gevinst at hente for Hvidovre Hospital.

Hospitalet slipper nemlig for at indlægge patienterne.

Men på trods af den mulige økonomiske gevinst ved telemedicin, så er der ikke tale om en spareøvelse, forklarer Ditte Kischner.

- Det kan godt være, at vi på sigt vil spare en sengeplads, men i udgangspunktet har vi iværksat det her, fordi vi tror, det vil give et godt patientforløb for kvinderne.

Det bakkes op af Danske Patienter, som mener, at endnu flere patientgrupper kan få gavn af telemedicin.

- For det første gør telemedicin, at man ikke behøver være på hospitalet, derudover bliver man overvåget, og det giver rigtig mange patienter en tryghed. Mange patienter oplever også, de får en bedre indsigt i deres sygdom, fordi de følger den, fortæller Annette Wandel, der er vicedirektør i Danske Patienter.

For Maria Abdrabo betød telemedicinen, at der var mere ro på trods fødselskomplikationerne.

- Det var en god mulighed i en dårlig situation, siger hun.

Hvidovre Hospital vurderer, at omkring 1.000 ud af 7.500 patienter årligt kan få gavn af telemedicin på hospitalet.

Telemedicinen er også på vej til patienter med KOL, diabetes, inflammatoriske tarmsygdomme og til børn og unge med kroniske sygdomme på hospitalet.