'Hvis ikke den regel havde eksisteret, så havde Danmark ikke mistet to speciallæger'

Seksårsfristen får flere læger til at søge til udlandet. Nu vil regeringen åbne 30 flere pladser på medicinstudiet for at komme lægemangel til livs. Men det er ikke der, problemet ligger, mener faglig organisation.

Seksårsfristen skal fjernes, hvis vi skal komme problemet med lægemangel til livs. Det siger blandt andre Yngre Læger. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Havde seksårsfristen - dengang fireårsfristen - ikke eksisteret, så var Theresa Franck og hendes mand speciallæger i Danmark i dag. Men det er de ikke. I stedet bor og arbejder de i Norge.

- Vi blev nødt til at tilpasse vores livssituation efter de regler, der var. Og med tredje barn på vej og ingen speciallægeuddannelse i nærheden af der, hvor vi boede, så kunne det ikke lade sig gøre, siger Theresa Franck.

Theresa Franck og hendes mand faldt for seksårsfristen, der forhindrer yngre læger i at blive uddannet som speciallæger, hvis ikke de når at begynde på en speciallægeuddannelse inden seks år efter de startede på deres basisuddannelse. Dengang var fristen en fireårsfrist.

Vil man løse det store problem med lægemangel, bør regeringen i virkeligheden kigge på at fjerne seksårsreglen i stedet for at åbne flere pladser på medicinstudiet.

Det mener både organisationen Yngre Læger og Region Hovedstadens lægelige videreuddannelsessekretariat.

Falder de unge læger for seksårsfristen, kan det nemlig have konsekvenser for både dem selv og for patienterne.

- Vi har set læger der har meldt sig helt ud af speciallægeuddanelsessystemet i Danmark, rejst til Norge eller Sverige og uddannet sig til speciallæger der, siger Camilla Rathcke, der er formand for Yngre Læger.

- Og de er i en fase af deres liv, hvor de slår sig ned og stifter familie – og sjældent vender tilbage igen, siger hun og fortsætter:

- Og så er de jo tabt for Danmark. Det er jo lidt af en skam, når vi netop mangler speciallæger, siger hun.

Men regeringens løsning på lægemanglen er altså at sætte flere studerende på medicinstudie-skolebænken for at komme den store lægemangel til livs. I løbet af 2019 og 2020 åbnes der for 30 flere pladser på studiet.

Men lægemanglen er ikke et problem, der kan fjernes ved at uddanne flere på medicinstudiet. Det understreger Lise Møller, der er chef for Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse ØST.

- Vi mangler ikke læger, vi mangler speciallæger. Så det med at kunne uddanne flere, det er der faktisk ikke behov for, siger hun.

- Vi ville helst være blevet i Danmark

Theresa Franck og hendes mand, der også er læge, forlod Danmark for begge at blive uddannet speciallæger i Norge. Og de bliver der.

Selvom familien i dag er glade for at bo i Norge, så ville Theresa Franck og hendes mand hellere være blevet i Danmark, hvor de allerede havde slået sig ned med hus i nærheden af deres familier.

- Vi ville klart helst være blevet i Danmark, hvis forholdene havde været mere fleksible, siger hun.

- Hvis ikke den regel havde eksisteret, så havde Danmark ikke mistet to speciallæger, siger Theresa Franck.

DR ville gerne have spurgt sundhedsministeren til seksårsfristen, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ellen Trane Nørby (V).

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, afviser dog at afskaffe seksårsfristen nu og her.

- Seksårsfristen er løbende blevet justeret fra fire til fem og nu til seks år, og lad os nu se effekten af det, før vi begynder at pille ved reglen igen, siger Jane Heitmann, der dog understreger, at hun er optaget af at sikre fuld lægedækning i Danmark.

- Det er blandt andet derfor, vi har opgraderet optaget på medicinstudierne, siger hun.

Facebook
Twitter