Forældrene er særligt vigtige, hvis det skal lykkes at skrue ned for unges alkoholindtag.
Det viser erfaringer fra blandt andet Island, og derfor har Gentofte Kommune iværksat en indsats, der skal klæde forældrene på til at tale med deres børn om alkohol.
Kommunen udsender blandt andet nyhedsbreve med information og værktøjer til forældrene, ligesom man afholder temaaftener.
Sophie Nue Møller er mor til tre og bor i Dyssegård, og hun har været rigtig engageret omkring de temaaftener, kommunen tilbyder forældrene, fortæller hun.
- Det giver mig noget viden om alkohol, og hvordan vi gør det bedst i forhold til at hjælpe vores unge mennesker igennem deres ungdomsliv.
Det mærker hendes ældste barn, Gustav Nue Jakobsen, som ofte drikker alkohol i forbindelse med sociale arrangementer med venner.
- Der er flere samtaler om alkohol til aftensmaden ved spisebordet, og der kommer lidt ekstra advarsler, inden man skal ud, så det er i hvert fald bagerst i hovedet, inden man drager afsted i byen, siger han.
Unge i Gentofte drikker mest
Unge i Gentofte drikker oftere sammenlignet med unge i resten af Danmark. Og særligt kommunens 15-19-årige drikker markant mere, viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Derfor håber Stine Wilms Høyer, der er kultur- og ungechef i Gentofte Kommune, at indsatsen kan være med til at ændre alkoholkulturen i kommunen.
- Vi er optaget af, hvad vi som kommune kan gøre for at udskyde unges debutalder for alkoholdindtag, og hvordan man kan udvikle en alkoholkultur, der ikke er præget af fuldskabsdruk, siger hun.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forældre bliver bedre til at snakke om alkoholvaner med deres børn og fremhæver indsatsen i Gentofte som et godt eksempel.