Ib og Karl Peder sagde ja til hinanden som de første: I år kan du blive viet under Priden

I år er det 30 år siden, at det første par af samme køn i verden indgik registreret partnerskab i København.

Ib Krog Larsen og Karl Peder Pedersen sagde ja til hinanden på Københavns Rådhus i 1989. I år kan par blive gift samme sted under Copenhagen Pride Week. (Foto: Fleur Julie Koch Andersen © dr)

Da kemiingeniør Ib Krog Larsen og historiker Karl Peder Pedersen sagde ja til hinanden den 1. oktober 1989 på Københavns Rådhus, var de med til at skrive verdenshistorie.

Det var nemlig dagen, da de første personer af samme køn i verden kunne indgå registreret partnerskab.

- Det var en fantastisk dag. Det var vigtigt for os at få papir på vores kærlighed, siger Ib Krog Larsen.

- Selvom vi i forvejen havde testamente og næsten samme rettigheder, var det vigtigt, at vi kunne blive officielt anerkendt og vise vores kærlighed.

Ib Krog Larsen og Karl Peder Pedersen på Københavns Rådhus den 1. oktober 1989. (© dr)

11 par sagde ja til hinanden den dag under stort opbud fra verdenspressen og folk, der var kommet forbi Rådhuspladsen for at støtte de nygifte.

- Alle, der deltog, blev fuldstændig overvældet over den begejstring og eufori, der var. Der var også en lille demonstration med højreorienterede kristne, men de druknede helt i den store stemning, der var på Rådhuspladsen, husker Karl Peder Pedersen.

30-års-jubilæet for registrerede partnerskaber kommer ikke til at gå ubemærket hen i København.

Rådhushaven åbnes nemlig for vielser under Copenhagen Pride Week den 16. august, forklarer Jesper Hyldal, der er chef for vielseskontoret i Københavns Kommune.

- Vores forventninger er, at det bliver en blanding mellem en festlig fejring af de rettigheder og muligheder, som LGBT-personer har, og samtidig et højtideligt øjeblik for de par, som ønsker at blive viet, siger Jesper Hyldal.

Alle par er velkomne i haven

De seneste to år har det været muligt at blive viet under Copenhagen Pride, men fordi det netop var ved Rådhushaven, de første personer af samme køn sagde ja til hinanden, foregår det i år i haven.

Tilmeldingen til at blive viet i Rådhushaven den 16. august er netop åbnet, og alle par er velkomne, forklarer Jesper Hyldal.

- Vi vil gerne skabe en intim og festlig oplevelse i Rådhushaven, hvor de første par i verden indgik registreret partnerskab, men hvor vi samtidig har mulighed for at trække os tilbage i den smukke have og skåle på det, siger han.

Der gik ni år, før Ib Krog Larsen og Karl Peder Pedersen kunne skåle på deres partnerskab. De mødte hinanden i december 1980, og hjemme i Valby tænker de tilbage på 80'erne som en svær og tabuiseret tid.

- 1980'erne var frygtelige år for homoseksuelle, fordi man havde aids-epidemien. Vi mistede også mange venner, og det var dybt traumatiserende at se unge mænd ligge på hospitalerne og svinde ind, fortæller Karl Peder Pedersen.

- Registrerede partnerskaber var et godt spring fremad. Nu var der lys for enden af tunnelen, og det gik den rigtige vej, selv om aids stadig var en dødbringende sygdom i 1989.

Meget er sket siden da, og både Ib Krog Larsen og Karl Peder Pedersen glæder sig over, at personer af samme køn kan blive viet under Copenhagen Pride Week, som de også skal deltage i.

- Det er fantastisk dejligt, siger Ib Krog Larsen.

Hos Copenhagen Pride er kommunikationschef Thomas Rasmussen også begejstret for vielserne i Rådhushaven.

- Vi synes, det er helt fantastisk. Det er en rigtig fin måde at markere 30-året for de registrerede partnerskaber, siger han.

(© dr)
(© dr)
Facebook
Twitter