Ida er blevet hundelufter: Flere tusinde har meldt sig som coronahjælpere

Alene hos Røde Kors har over 9.000 meldt sig som frivillige hjælpere.

Ida Jepsen med hunden Jens, som hun lufter for en karantæneramt. (Foto: (privatfoto) © DR Privatfoto)

Situationen med coronavirusset har skabt et stigende behov for hjælp til hverdagens gøremål hos dem, der er syge, i karantæne eller særligt udsat for smitte.

Et af de steder, der organiserer hjælpen, er Røde Kors, hvor de har fået mere end 9.000 frivillige den sidste uges tid, der gerne vil hjælpe til.

- Folk ringer ind og stiller sig sådan set til rådighed med alt. De er klar på at give deres tid, og så er det opgaven, der bestemmer, hvad de skal, siger Lise Lind der er leder af hjælpenetværket i Røde Kors.

Indtil videre har organisationen matchet over 200 personer, der har brug for en hånd, med en hjælper.

- Vi har nogle, der sidder ved telefonen hele tiden og matcher folk alt efter geografi, siger hun.

Flere af dem, der har brug for hjælp, er folk, der enten kan være eller er smittet med corona, Derfor gør organisationen meget ud af at tage alle forholdsregler, siger Lise Lind.

- Vi fortæller, at man ikke skal træde ind over dørtærsklen. Man skal modtage penge i en konvolut i stedet for i hånden og spritte sig selv af bagefter. Vi tager alle forholdsregler.

Ida er er blevet hundelufter

Ida Jepsen er en af dem, der har stillet sin tid til rådighed.

Hun arbejder hjemme - som mange andre - i den her tid. Derfor har hun en del tid til disposition.

Den bruger hun på at lufte den 14 år gamle, brune og hvide foxterrier Jens, hvis ejer er i karantæne.

- Det giver mig en god følelse at hjælpe, og så er Jens med til, at jeg også kommer ud og får noget luft, siger hun.

Ida Jepsen og Jens' ejer har tænkt meget over, hvordan de undgår at smitte hinanden, når hunden skal hentes og afleveres.

Hvorfor er det så vigtigt at holde antallet af smittede på samme tid nede? Få forklaringen her:

- Jeg har valgt, at mine turkise handsker er hundehandsker, så de bruges ikke til andet. Jeg får overdraget Jens, hvor vi står på 2-3 meters afstand af hinanden, og så kaster hun snoren til mig. Når jeg kommer hjem, vasker jeg hænder, så der er styr på det, siger hun.

Anne-Dorrit får hjælp til at handle

64-årige Anne-Dorrit Harris i Aalborg er en af dem, der er lykkelig for, at så mange danskere står klar til at yde en indsats. Hun er diabetiker og har svage lunger og holder sig derfor i frivillig isolation i sin lejlighed.

- Jeg tør simpelthen ikke gå ud for at handle, så det betyder alt, at der er nogen, der bare stiller sig til rådighed for os andre, siger Anne-Dorrit Harris.

Anne-Dorrit har isoleret sig selv i sit hjem. Hun er nu afhængig af hjælp fra andre til for eksempel indkøb. (Foto: (privatfoto) © DR Privatfoto)

Via Facebook-gruppen "corona-hjælp i Aalborg og omegn" har hun fået leveret aftensmad fra en af byens restauranter, og en anden kommer og stiller varer fra købmanden uden for døren.

- Det var med bævende hjerte, jeg meldte mig ind i gruppen for at bede om hjælp, så det har været virkelig dejligt at mærke den respons, der har været. Det er folk, der måske udsætter sig selv for en risiko, siger Anne-Dorrit Harris.

Hun arbejder normalt som bostøtte for udsatte borgere, men er altså nu selv den, der har brug for hjælp fra fremmede mennesker.

- Jeg er ekstremt taknemmelig for, at der findes de hjælpegrupper, for jeg ved ikke, hvad mange af os ellers havde gjort, siger hun.