Ideen om den perfekte familie fik Anja i terapi: 'Man bliver kampfrustreret'

Flere familier går i familieterapi, det oplever flere psyko- og familieterapeuter i hovedstaden.

Anja Tegen brugte familieterapien til at få mere ro og selvsikkerhed i det at være mor. (Foto: Karoline Kert © (c) DR)

Der er gang i opvaskebørsten hos Anja Tegen i Slangerup.

Morgenmadsresterne i skålene fra de tre børn i huset skal fjernes. Og det er langt fra den eneste opgave, Anja har som mor.

- Opdragelse, lommepenge, værdier, kvalitetstid. Der er sindssygt mange ting, man skal have styr på, og som på en eller anden måde skal hænge sammen i en helhed.

Presset for at få det hele til at lykkes fik hende til at søge hjælp hos en familieterapeut.

- Der er høje krav til at være familie. Selvom vi allesammen snakker om, at det skal der ikke være, så er det stadigvæk glansbilledet, vi ser, når vi for eksempel logger på sociale medier.

Anja Tegen har både været alene til familieterapi og haft sine tre børn med, og de er langt fra den eneste børnefamilie, der i den seneste tid har været i familieterapi.

DR har talt med syv psyko- eller familieterapeuter i hovedstadsområdet, som oplever, at flere forældre søger professionel hjælp, når det kommer til børneopdragelse og livet som forældre.

De bakkes op af Per Schultz Jørgensen, der er børne- og familieforsker, professor emeritus og tidligere formand for Børnerådet.

- Der er nogle normer, der siger, at vi skal have kontrol over vores liv. Men det bliver meget nemt en facade, hvor vi kæmper med nogle høje forventninger, og derfor tror jeg også, at man kan have brug for hjælp, siger han.

Familieterapeut Fie Hørby oplever samme tendens.

- Vi ved, hvor vigtigt det er at bruge tid med børnene. Vi skal stimulere dem, parforholdet skal være godt, vi skal have otte timers søvn, hjemmet skal se godt ud, og vi skal spise sundt. Det forstyrrer faktisk vores væren - altså det at være sammen, siger hun.

Netop det oplevede Anja Tegen også.

- Jeg synes, der er sindssygt mange ting, der skal hænge sammen. Man bliver kampfrustreret af ideen om, at så snart man føder et barn, så kan man også opdrage det og ved alt om værdier og så videre. Men nu er jeg blevet bedre til at lytte til mig selv og mine børn.

Og det handler netop om at lytte til sig selv og sine børn, påpeger Fie Hørby, som kommer med et par gode råd til forældrene.

- Det handler om at kigge på sig selv. Hvis ens børn ikke hører efter, hvad man siger, kan man se på, hvordan det er, man selv taler til dem. Taler ens børn grimt til hinanden, taler man måske også grimt til hinanden i parforholdet, siger hun og tilføjer:

- Børn gør, som vi gør, og ikke som vi siger. Når vi står og råber ad børn og siger, de skal tale ordentligt. Så er det vores måde, der gør stærkere indtryk end vores ord.

Godt at forældre søger hjælp

Selvom man som familie i mange tilfælde selv kan løse problemerne, kan det være en god idé med familieterapi, når det hele bliver for meget, mener Per Schultz Jørgensen.

- Hvis man er en ung familie og måske ikke selv har et netværk, kan det være en god ting, for man står meget alene, siger han.

Men familieterapi er bestemt ikke den eneste løsning, påpeger han.

- Forældre kan også selv prøve at skabe en struktur og nogle rammer i familien. Der kan give ro og få hverdagen til at hænge bedre sammen, så man får familiefællesskabet til at fungere, siger han.

Tilbage i køkkenet hos Anja Tegen er opvasken klaret. Og det er med ro og tålmodighed i maven.

- Først og fremmest har jeg lært min rolle som mor at kende. Jeg er blevet bedre til at sætte grænser for mine børn, jeg er blevet bedre til både at snakke og lytte til mine børn. Og så har jeg lært at mindske mit eget og andres forventningspres til, hvordan man skal være mor og familie.

Facebook
Twitter