Ikke bare en børnediagnose: Flere voksne kommer i behandling for adhd

Flere voksne kommer også i behandling for diagnosen, viser tal. En tendens man genkender i ADHD-foreningen.

De nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at antallet af voksne, der får behandling for adhd, fra 2012 til 2016 er steget med 5.482. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Oftest tænker man adhd som en lidelse for hyperaktive børn, der ikke kan fokusere og skaber uro i skolen. Men det er ikke kun en børnediagnose. For et stigende antal personer over 20 år bliver diagnosticeret og behandlet for adhd.

Sådan lyder det fra direktør i ADHD-foreningen Camilla Lydiksen.

- Vi ser en stor stigning af henvendelser, der kommer fra voksne. Det er nogle voldsomme tal, som vi har svært ved at gøre noget ved, men det er der brug for.

Camilla Lydiksen mener, at der er flere grunde til, at flere voksne bliver diagnosticeret.

- For det første ser vi, at nogle af de børn, der har diagnosen, bliver voksne. Udover det ser vi flere og flere voksne, som har levet et svært liv og som pludselig har muligheden eller forståelsen for, at det kan være adhd, de lider af, og så kan de få hjælp derfra, siger hun.

Hos Center for ADHD i Aarhus oplever man også, at flere voksne får stillet diagnosen. Og det hænger ifølge direktør Helle Hartung sammen med, at lægerne er blevet bedre til at diagnosticere forældre med adhd-børn.

- Når børnene får diagnosen, så begynder man også at kigge på arveligheden, da det er en meget arvelig lidelse. Dermed er forældrene mere i søgelyset, og de voksne tilfælde bliver opdaget hyppigere, siger hun.

Udover at opdage de voksnes diagnose gennem børnene, så har man også tidligere kun opfattet adhd som en børnediagnose, siger Helle Hartung.

- Det betyder, at der er mange, der faldet mellem stolene og først dukker op nu, siger hun.

De nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at antallet af voksne, der får behandling for adhd, fra 2012 til 2016 er steget med 5.482. Det svarer til en stigning på over 27 procent.

Livet som voksen med en lidelse

Selvom diagnosen er den samme, så oplever ADHD-foreningen, at de voksnes symptomer og udfordringer er helt anderledes end børnene med adhd, siger Camilla Lydiksen.

- Vi får mange henvendelser om det svære liv. De spørger, hvad gør jeg, når jeg er ude af arbejdsmarkedet, jeg har svært ved at være en god mor eller en god far, eller jeg har uro i min krop, og hvordan kommer jeg videre herfra, siger hun.

Det billede genkender Helle Hartung, som er direktør for Center for adhd i Aarhus.

- Børn er meget mere udadreagerende, hvorimod voksne opdrages og trænes i at kunne beherske sig. Så derfor rykker den uro ind i kroppen hos de voksne, siger hun.

Ifølge Camilla Lydiksen er mange af de voksne med diagnosen arbejdsløse, de klarer sig dårligt i uddannelsessystemet, og dermed også har de svært ved at få en god indkomst, siger hun.

Derfor mener hun, at der skal gøres mere for at hjælpe de voksne videre til at få et godt liv.

- Der skal udvikles nogle indsatser til de voksne. I dag er der mulighed for medicin, men der er ikke mange nationale tilbud, når de skal i gang med at arbejde og få livet til at fungere efter mange års udfordringer, siger hun.

Facebook
Twitter