Influenzasæsonen står for døren: Apoteker klar med vacciner

Fra 1. oktober tilbyder 115 apoteker drop in-vaccinationer mod influenza.

December til marts er højsæson for influenza, men fra 1. oktober kan folk i risikogruppen blive vaccineret på 115 apoteker. (Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2017) (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

Selvom der er et par måneder til influenzasæsonen er over os, er apotekerne klar med vacciner, der skal sikre færre sengeliggende danskere i år end sidste år.

I alt 115 apoteker landet over står klar med nålen fra mandag d. 1. oktober, og det er ikke nødvendigt med forudgående tidsbestilling.

Jonas Nielsen, der er læge og stifter af virksomheden Sikker Vaccination, der hjælper apotekerne med at tilbyde vaccinationer, håber, at drop-in-vaccinationerne kan betyde færre influenza-tilfælde.

- Det er en farlig sygdom, som 1000-2000 danskere dør af i gennemsnit hvert år, siger han.

Sidste vinter døde 1644 personer efter at være blevet smittet med en influenza-virus, viser tal fra Statens Serum Institut.

Det er særligt ældre over 65 år, førtidspensionister, kronisk syge, overvægtige og gravide, der er udsat. Derfor får de også vaccinen gratis. Borgere, som ikke er i risikogruppen, betaler 150 kroner.

- Alt for få bliver vaccineret. Sidste år var det kun halvdelen af patienterne i risikogruppen, der blev vaccineret. Man vil gerne have, at det er mindst 75 procent, siger han.

En af apotekerne, der skal stå for at vaccinere folk, der kommer ind fra gaden, er Lyngby Svane Apotek. Sidste år foretog personalet 1045 vaccinationer - flest i landet. I år håber apoteker Niels Kristensen, at endnu flere lægger vejen forbi.

- Man skal jo være ambitiøs. Vi satser på at komme forbi 1200 i år. Det er vigtigt at få vaccineret så mange som muligt, siger han.

Vaccinationen foretages af apotekets personale, der har fået en særlig uddannelse i vaccination, så den foregår lægefagligt korrekt.

Niels Kristensen mener, at apotekerne spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af influenzaen.

- Vi har fat i borgerne i forvejen. Når vi ekspederer, spørger vi folk om de har fået deres influenzavaccination i år. Det er nemmere, end at du selv skal huske at blive vaccineret og bestille tid, siger han.