Ingen læger har plads til nye patienter i Halsnæs

Læge Michael Bjarnhof må jævnligt sige nej til nye patienter. Både han og de øvrige kolleger i Halsnæs Kommune er nemlig fyldt op.

Michael Bjarnhof er læge i Hundested, der ligger i Halsnæs Kommune. Han kan ifølge sin overenskomst ikke tage flere patienter end de 3200, han allerede har. (Foto: Peter Bye Andersen - P4 København)

Udsigten er god, naturen er skøn og Michael Schultze elsker sit hjem i Melby. Det eneste problem er, at han ikke har en lokal læge.

I stedet skal han skal sidde i bus i to timer for at komme i konsultation hos sin læge i København. Han kan nemlig ikke få plads hos en læge i Halsnæs Kommune.

Flere og flere læger må sige nej til patienter. 1. september i år havde 56,1 procent af de praktiserende læger lukket for nye patienter, og i Halsnæs Kommune er det tal 100 procent.

Det er med andre ord ikke muligt at få en læge i kommunen, og det går Michael Schultze på:

- Det er da et irritationsmoment, at jeg skal på en dagsrejse med bus for at komme til at se min læge, siger han.

Samtidig mener Michael Schultze, der lider af kræft, at det ikke er rimeligt, at han og andre ikke kan få en plads hos lægen i den kommune, hvor de er bosat. Og han har ikke tænkt sig at flytte.

- Jeg må leve med de besværligheder, der nu engang er forbundet med at bo i udkanten, siger han.

Samlet set siger næsten to tredjedele af de praktiserende læger i Region Hovedstaden nej til at tage imod nye patienter. En af dem er Michael Bjarnhof, der er praktiserende læge i Hundested. Han afviser jævnligt nye patienter.

- Vi må fortælle patienter, der anmoder om at få læge hos os, at det ikke kan lade sig gøre, fortæller han.

Ifølge ham er det nærmeste alternativ til en læge i Hundested 30 kilometer væk. Og det er selvfølgelig kritisabelt, mener Michael Bjarnhof.

- Vi er jo det nærmeste sundhedstilbud, patienterne har. Vi er den sidste åbne dør udover præstens, og derfor betyder det jo noget, om de skal rejse 25-30 kilometer væk, hvis vi ikke har plads til dem, siger han.

Michael Bjarnhof og hans kollega har i tre år forgæves forsøgt at erstatte en tredje læge, der holdt op.