INTERAKTIVT KORT: Stor forskel på rig og fattig i hovedstadsområdet

Den rigeste procent er stukket af fra resten af befolkningen.

Husstandene i Nordsjælland har de største indkomster og oplever også de største stigninger. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)

Dit postnummer har stor betydning for, hvor meget der står på kontoen.

Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som de har fået fra Danmarks Statistik.

Tallene viser store forskelle mellem byerne i hovedstadsområdet, og særligt Nordsjælland stikker af fra de andre.

Fra 2010 til 2015 har Klampenborg i Nordsjælland oplevet en stigning på 26 procent i indkomst per husstand, så en gennemsnitlig husstand nu tjener over 700.000 kroner om året efter skat.

Til sammenligning finder man i bunden af statistikken byer som Albertslund, Brøndby Strand og Nordvestkvarteret i København.

Familier i de områder har omkring 200.000 om året at gøre godt med, men fra 2010 til 2015 har ingen af de tre oplevet en stigning i indkomst på over 1,5 procent, altså langt under Klampenborgs 26 procent.

Den tendens vil ikke ændre sig lige foreløbig, mener Jonas Juul, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han mener, at flere politiske tiltag vil medvirke til, at udviklingen vil fortsætte de næste år.

- Den rigeste procent er stukket af fra resten af befolkningen. De har haft fremgang i løn, men også på for eksempel aktier. De er også i den gruppe, der har fået skattegevinster, siger han og fortsætter:

- Tager man så dem i bunden, så er der mange, der er på overførselsindkomst. Det er særligt dem, der for eksempel bliver ramt af kontanthjælpsloft. Derfor har de oplevet, at særligt deres indkomst er faldet.

Det kan ende med at betyde, at sammenhængskraften vil blive svækket, mener han.

- Hele velfærdssamfundet i Danmark er bygget op omkring, at der er en sammenhængskraft og en fællesskabsfølelse mellem folk. Hvis den bliver udfordret, så vakler hele fundamentet for velfærdssamfundet, siger Jonas Juul.

Sociolog: Det forstærker fjendebilleder

En anden konsekvens, ved at der kommer længere mellem indkomster, er, at der opstår en kløft mellem grupperne, lyder det fra sociolog på Roskilde Universitet John Andersen.

- Det forstærker sådan nogle negative fjendebilleder af hinanden, modsat hvis du har et blandet by- og boligområde, hvor der er forskel, siger han.

Han er bange for, at udviklingen vil få flere konsekvenser for byerne.

- Jeg frygter, at den her udvikling vil fortsætte i vækstbyerne. Der vil være forhøjede huspriser, og det vil i sidste ende betyde en skæv social balance.