Internationale studerende skal blive i Danmark efter endt uddannelse

En mentorordning i København forsøger at fastholde de internationale studerende og hjælpe dem med at finde et job i Danmark.

Ricki Melchior er mentor for Marios fra Grækenland, der læser softwareudvikling i København. (Foto: Anja Blaksmark)

Igen og igen bliver der råbt på værdifuld udenlandsk arbejdskraft i det danske erhvervsliv.

Derfor skal flere internationale studerende blive i Danmark, når de er færdige med deres kandidatuddannelse.

I Københavns Kommune forsøger man at fastholde de internationale studerende ved at koble dem sammen med en personlig erhvervsmentor. Mentorerne skal hjælpe med at opbygge de internationale studerendes netværk og skabe kontakt til relevante virksomheder.

Dansk Erhverv: Genialt initiativ

Målet er, at de internationale studerende får mod på at blive i Danmark og får et job. Og Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, er meget positiv omkring ordningen:

- Det er et genialt initiativ. Generelt har vi mangel på arbejdskraft i stort set alle brancher, og de internationale studerende kan gøre en forskel og løfte niveauet i videnservice, ingeniørfaget og it-branchen.

En af dem, som er mentor, er Ricki Melchior. Han arbejder selv som Digital Entrepreneur ved Danfoss og ved siden af, er han mentor for Marios fra Grækenland, der læser softwareudvikling i København.

De mødes en gang om måneden og drøfter forskellige udfordringer, fortæller Ricki Melchior.

- Jeg hjælper ham med at forbedre hans portfolio i forbindelse med jobsøgning, eller hvis der pludselig har været en konflikt på den arbejdsplads, han er på, så snakker vi om det.

Siden 2015 har omkring 300 studerende været koblet på ordningen ’Greater Copenhagen Career Program’.

Overskudsforretning for Danmark

Og mentorordningen giver god mening - både for den studerende og for erhvervslivet herhjemme, siger Trine Lundgaard Hoffmann, der er seniorkonsulent i Foreningen Nydansker, der står bag mentorprogrammet.

- De her mennesker er jo kommet hertil, fordi de synes, at der er noget attraktivt ved Danmark. Så vi kan ligeså godt smede mens jernet er varmt, og mens de er her og har et sted at bo. Det er jo en overskudsforretning for Danmark, hvis vi får sådan nogle talenter til at blive.

Og de internationale studerendes baggrund kan endda være med til at give endnu større muligheder for den studerende og de danske virksomheder, mener Peter Halkjær:

- En kinesisk studerende kan for eksempel hjælpe en dansk eksportvirksomhed med at åbne dørene op til et helt nyt eksportmarked.

Udover at være en gevinst for de danske virksomheder, får de studerende via deres mentor skabt et netværk i Danmark. Og for Ricki Melchior er succeskriteriet med hans mentoropgave helt klar.

- Jeg stopper ikke før, Marios er færdig med sit speciale og har fundet et job, som han er glad for.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk