Ishøj mangler seks læger: Borgmester håber økonomisk gulerod afhjælper lægemangel

Ny overenskomst betyder, at læger belønnes økonomisk for at have mange syge patienter og drive praksis i yderområder.

I alle landsdele er der områder, hvor det er svært at skaffe læger. Arkivfoto (Foto: © Mikkel møller Jørgensen, Scanpix)

Økonomisk bonus og bedre mulighed for at drive praksis skal lokke flere praktiserende læger til områder med lægemangel og mange syge borgere. Det er en del af den nye overenskomst, som regionerne og de praktiserende læger har indgået efter knap et års forhandlinger.

Og det er meget tiltrængt med den slags initiativer, lyder det fra en af de kommuner, hvor man kæmper med at skaffe læger og har mange behandlingskrævende borgere.

- Det er super presserende, for vi har syv læger tilbage, og vi skal op på 12-13 stykker for at have læger nok til borgerne i Ishøj, siger borgmester i Ishøj, Ole Bjørstop (S).

Den nye overenskomst betyder, at læger i bestemte dele af landet skal have op til 100.000 kroner ekstra - måske mere - om året. Desuden skal de have bedre mulighed for at dele praksis med en kollega, og så skal det være lettere at ansætte en læge, der er ved at afslutte sin uddannelse.

Regionerne skal nu blive enige om, hvor i landet ordningen skal gælde. Ole Bjørstop satser på, at hans kommune bliver omfattet:

- Det er sådan noget, der vil hjælpe os her i Ishøj, hvor vi har et akut problem. Det vil være en ren katastrofe, hvis vi ikke bliver dækket ind.

Læger tror på effekt

Blandt de praktiserende læger er man optimistiske over for udsigten til en økonomisk gevinst, hvis man driver praksis i et område med lav lægedækning eller mange syge patienter. Det kan have en effekt i forhold til yngre læger, mener Karin Zimmer, formand for Praktiserende Lægers Organisation i hovedstaden.

- Jeg tror ikke, at det får en etableret praktiserende læge til at rykke til et andet sted, men det kan muligvis gøre en forskel for unge læger, der overvejer at købe praksis, siger hun-

Selvom de nye initiativer muligvis ikke løser problemet med lægemangel nu og her, så er det godt, at man har fået nogle nye redskaber, siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi hos det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Jeg tvivler på, at det er tilstrækkeligt til, at få lægerne til at flytte deres praksis, men nu har man nogle knapper, man kan dreje på i fremtiden, hvis det her ikke er nok. Så det er et skridt i den rigtige retning, mener han.

I hovedstadsområdet har man haft problemer med at sikre praktiserende læger i Halsnæs, Glostrup og Vallensbæk. Andre steder i landet kæmper Bornholm og i Nordjylland med lægedækningen.