Jamil er mønsterbryder: Valgte uddannelse fremfor sofa og TV

Drenge med indvandrerbaggrund har svært ved at tage en ungdomsuddannelse. Kommuner kan tage ved lære af privat initiativ, siger ministeren.

Jamil Bach Malla er i dag tømrerstuderende på Københavns Tekniske Skole. (Foto: Joachim Næshave © Dr København)

Der var ikke antydningen af gejst tilbage. Ikke den mindste lyst. Matematik- og danskundervisningen hang ham langt ud af halsen. Han havde mest lyst til at vende skolen og sine klassekammerater i 9. klasse ryggen. Droppe ud.

Sådan havde Jamil Bach Malla det, da han en dag blev hevet til side af sin klasselærer, Inge. Hun havde lagt mærke til hans manglende engagement i klassen.

- Hun spurgte mig, om jeg havde brug for hjælp, fordi jeg ikke var så god til brøker og dansk. Så nævnte hun det her DrengeAkademi. Der blev jeg sendt hen i to uger, fortæller han.

Ministeren vil have flere som Jamil

LøkkeFondens DrengeAkademi er et privat tilbud til fagligt svage drenge i folkeskolen. Projektet er en camp, hvor drengene i to uger intenst lærer skolefag og personlige færdigheder.

Akademiet er en af initiativer, som kommuner kan tage ved lære af, hvis flere unge med indvandrerbaggrund skal have en ungdomsuddannelse i fremtiden, mener Minister for Børn, Unge og Ligestilling, Ellen Thrane Nørby (V).

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at der i Region Hovedstaden er over 19.000 unge, der ikke får taget en ungdomsuddannelse, og at over halvdelen af dem er drenge.

Hjælp er afgørende

Akademiet giver gode resultater, fordi drengene får selvtillid på lejren og lærer at regne, skrive og stave, fortæller projektets tovholder, Lisbet Nørgaard.

- De rykker sig mere end to læringsår. Derefter får drengene en mentor, der arbejder videre med dem, siger hun.

For den skoletrætte Jamil Bach Malla har akademiet samt puffet fra lærerinden været afgørende.

- Jeg var endt med at droppe ud af skolen for ikke at lave noget. Jeg havde overhovedet ikke gejsten til noget skolemæssigt. Jeg var endt som en, der sidder derhjemme og stener TV hele dagen, siger han.

Jamil: Jeg håber på at kunne gennemføre uddannelsen

I dag er Jamil Bach Malla igang med en uddannelse som tømrer. Han kan godt blive både overvældet, når han tænker på, hvor han kunne have været, hvis ikke han havde fået hjælp.

- Man ved nu, at man har opnået noget i sit liv, og at man skal gøre sit bedste for at nå toppen, siger han.

- Jeg håber på at gennemføre uddannelsen. Det satser jeg ret stærkt på, siger han.

Opdateret: Vi har tidligere skrevet, at DrengeAkademiet hed KøbenhavnerAkademiet, der er et kommunalt tilbud. Dette er ikke tilfældet. Vi har derfor rettet de faktuelle oplysninger i artiklen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.