Janus stod frivilligt i første geled mod stormfloden: Jeg gør det for at støtte lokalsamfundet

Da stormfloden i sidste uge ramte Danmark, var det i høj grad frivillige, der stod i første geled og kæmpede mod de rekordhøje vandmasser. En af dem var 28-årige Janus Andersen.

Til daglig studerer han risikostyring, men i sin fritid har han i de seneste ni år været en af de mange frivillige i landets beredskaber – de seneste tre år i Hovedstadens Beredskab.

- Jeg gør det for at støtte lokalsamfundet, som jeg på denne måde bliver en del af, siger han, og fremhæver en anden årsag: Og så gør jeg det for kammeratskabet med kollegerne. Vi har et rigtig godt kammeratskab på stationen, siger han.

Hele onsdag nat stod Janus ved Langhøjskolen i Hvidovre, hvor vandet bare steg og steg og til sidst truede med at oversvømme både huse og skole. Parkeringspladsen ved skolen var fyldt med gravkøer, lastbiler, sand og frivillige, der kæmpede mod vandet, som var kun 500 meter fra skolen.

Janus koordinerede indsatsen. En indsats, der kunne mærkes på både krop og sjæl:

- Denne gang var det specielt hårdt. Der var masser af slæbearbejde, fordi så mange sandsække skulle fyldes, men jeg var også helt træt i hovedet, fordi jeg var koordinator. Vores rolle var stor – rigtig stor – og vi var med til at redde mange huse. Men helt generelt har vi frivillige rigtig mange arbejdsopgaver, når vi støtter Beredskabets faste mandskab, siger han.

De seneste års storme og oversvømmelser har kostet de kommunale beredskaber dyrt både i form af mange overarbejdstimer og i form af penge. Samtidig har man været helt afhængig af frivillige for at holde vandmasserne i skak.

Løsningen er flere penge, mener beredskaberne. Pengene skal gå til flere remedier som for eksempel watertubes og sandsække samt flere medarbejdere.

Og det er der behov for, mener Janus Andersen.

- Jeg ville i hvert fald gerne have haft meget mere materiel i onsdags, for da manglede vi rigtig mange ting for at kunne udføre en større indsats, siger han.

Kampen mod vandmasserne fra Urd er foreløbig opgjort til at have kostet tæt på 10 millioner kroner.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.