Jobkøen for akademikere bliver kortere i København

Når københavnske studerende har færdiggjort deres uddannelser på universiteterne, så er køen til første job blevet kortere.

Færre akademikere end tidligere træder ind på jobcentrene i København. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der er mange om buddet, når en virksomhed slår en stilling op, hvor de søger en akademiker, men i København er der nu færre, der behøver at sende en ansøgning. Her er det lykkedes kommunen at nedbringe antallet af ledige akademikere.

Fra juli 2017 til juli 2018 er ledigheden faldet fra 6,8 procent til 5,8 procent. Det svarer til, at knap 700 akademikere har forladt jobkøen i den periode.

- Det er en kæmpe glæde, at vi kan se, at de uddannede akademikere kommer ud på arbejdsmarkedet. Det gavner både dem, samfundet og København, fortæller Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der er Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Faldet i ledigheden skyldes ifølge borgmesteren en blanding af kommunens indsats med at få flere i virksomhedspraktik eller løntilskud, virksomhedernes efterspørgsel på arbejdskraft og akademikerne selv.

- De er begyndt at søge mere bredt, og så er de blevet bedre til at søge job, som er længere væk fra København end tidligere, fortæller Cecilia Lonning-Skovgaard.

En analyse, som Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har foretaget, viser, at akademikerne i gennemsnit søger job 38 minutter fra deres bopæl. Det er en stigning fra 33 minutter i 2016.

Der skal sættes hurtigere ind

Selvom det går den rigtige vej, er kommunen ikke i mål endnu.

Står det til beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, er der behov for, at man sætter ind over for akademikere tidligere end nu.

- Vi skal have fat i de studerende i slutningen af deres uddannelse. Her skal vi arbejde med at få dem til at tage et studiejob og give dem et større netværk, fortæller Cecilie Lonning-Skovgaard.

- Vi skal se, om vi kan få de studerende til at kombinere deres uddannelse med for eksempel et projektlederkursus eller et kursus i digitale kompetencer.

Det er en plan, som møder opbakning fra Akademikernes A-kasse, hvor man især råder unge og kommunen til at have fokus på studiejobbene.

- Et studiejob nedbringer ledighedsrisikoen væsentlig. Det betyder faktisk mere end gode karakterer, forklarer Mette Gregersen, der er vicedirektør i Akademikernes a-kasse.

- Det, vi råder folk til, er at gå et studiejob op og en karakter ned, for det er det, som virksomhederne kigger på, uddyber hun.

I Københavns Kommunes budget for 2019 er der afsat penge til at række ud til de københavnske akademikere, mens de stadig er i gang på deres studie.

Ledigheden blandt akademikere er også faldet i de andre universitetsbyer, men ikke i ligeså høj grad som i København. I de øvrige universitetsbyer er akademikerledigheden på 6,5 procent.