Kæmpe klimatopmøde på vej til København næste år

København har netop vundet retten til at afholde 'C40 Mayors Summit' - der er et klimatopmøde for 96 af verdens ledende klimabyer.

Klimaet kommer på dagsorden i København i 2019 til 'C40 Mayors Summit'. Her er det billeder fra Folkets Klimamarch i København lørdag den 8. september (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

I efteråret 2019 vil mere end 1.000 delegerede fra hele verden mødes og drøfte en ny klimaindsats, der skal bremse byernes CO2-udledning og sikre en grøn omstilling.

Sådan lyder planen, når København huser 'C40 Mayors Summit', hvor 96 af verdens ledende klimabyer skal mødes og drøfte de store klimaproblemer.

Med København som forgangsby med både cykelby, miljøvenlig fjernvarme og et mål om at blive CO2-neutral hovedstad inden 2025, er København det oplagte valg som vært til topmødet, mener overborgmester Frank Jensen (S).

- Jeg er stolt over, at verdens største byer har peget på København som vært for klimatopmødet i 2019, siger han og fortsætter:

- Topmødet vil sætte klimaindsatsen på dagsordenen og inspirere hele verden med Københavns grønne løsninger, siger han.

Ekspert: Mødet kan få stor betydning

Mens FN's klimatopmøder for lande - kaldet COP-møder - tegner de store linjer, blandt andet senest med klimaaftalen i Paris i 2015, så er det især på møderne mellem byerne, at det praktiske arbejde foregår.

Det siger Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og administrerende direktør for forskningsinstituttet Nansencentret i Bergen.

- At gå fra en strategisk plan til rent faktisk at gøre noget ved det, der er meget langt. Der kan sådan et møde her være med til at konkretisere, hvad det er, vi kan gøre, siger han.

Derfor kan mødet i København få afgørende betydning for vores kommende klima, siger Sebastian Mernild.

- Der er ingen tvivl om, at der bor rigtig mange mennesker i de her byer, så kan man lande en aftale i byerne, så kan det gøre rigtig meget. Men i sidste ende skal man finde ud af, hvor pengene skal komme fra, men det (mødet i København, red.) er et af skridtene til at komme klimaet til hjælp, siger Sebastian Mernild.

Tænketank: Danske byer har lagt sig i selen

Også hos den grønne tænketank Concito er man glad for, at København har fået topmødet til byen.

- Det, at de store ambitiøse klimabyer mødes i København, er et tegn på, at København og de danske byer har lagt sig i selen for at yde en ambitiøs klimaindsats, siger Christian Ibsen, direktør i Concito.

Han peger især på, at byer har enorm belastning på miljøet, og derfor er det vigtigt, at de står sammen om klimaændringerne.

- Det haster, og byerne er centrale for den grønne omstilling. De står for en meget stor del af den globale udledning. Vi skal derfor have styr på, hvordan vi kan have lave udledninger i byer både på transport, energisystemet og på fødevarer, siger han.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for topmødet, der også vil indeholde en række kulturelle arrangementer.