Kampen mod terrorisme: "Enlige ulve" kan stoppes i tide

Terrorrister, der arbejder på egen hånd, kan spottes via deres netværk, viser forskning.

"Enlige ulve" som den terrordømte bombemand Lors Dukajev handler på egen hånd, og det gør dem svære at standse. Men det er ikke umuligt at standse dem, viser forskning.

Soloterrorister som planlægger og udfører angreb alene kan være svære at spore og stoppe i tide. De såkaldt "enlige ulve" arbejder på egen hånd og eget initiativ, og det gør det sværere at bremse dem end større terrorceller.

Men ny forskning viser, at det langt fra er umuligt. For kun meget sjældent udvikler de helt alene radikale holdninger.

- Vi ser et mønster, hvor de her individer, der forsøger terror alene, i processen er i kontakt med radikale grupper, siger lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Lasse Lindekilde, som har været med i forskningsprojektet, hvor man undersøgte 140 soloterrorister.

Svære at spotte for myndigheder

Soloterroristerne er dog ofte kun i udkanten af de radikaliserede miljøer og kan også være med i flere forskellige grupper. Derfor kan de være svære at få øje på for myndighederne.

- Vores resultater understreger nødvendigheder af, at myndigheder taler meget tæt sammen. Der er en stor risiko for, at netop perifere radikaliseringsforløb falder mellem myndigheders stole, og hvis der ikke er en meget snæver kommunikation mellem myndighederne, så er der risiko for, at vi ikke fanger de her individer, siger Lasse Lindekilde.

Omar el-Hussein, der angreb i København i februar sidste år er et eksempel på en soloterrorist. Også den terrordømte bombemand Lors Dukajev, der stod bag et mislykket angreb i 2010, arbejdede på egen hånd. Med den nye viden er man kommet tættere på, hvordan man kan opdage soloterrorister i tide.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.