Kirkekalendere proppet til randen med coronaaflyste dåb og bryllupper

Nina og Daniel Hansen skal både giftes og døbe deres datter på samme tid.

Daniel og Nina Hansen med deres vielsesringe og deres datters dåbskjole. De har en time i kirken til begge seancer, fordi kirkens kalender er proppet. (Foto: Sophie Lier)

De mange aflyste dåb og bryllupper, som skulle have været holdt under coronakrisen, har fyldt kirkekalenderne landet over til randen med aftaler.

For med et hævet forsamlingsforbud og mere lempelige regler er det nu blevet muligt at afholde de festlige arrangementer.

En af de præster, der i øjeblikket mærker den ekstraordinære travlhed, er sognepræst i Brøndbyøster Kirke, Pernille Nærvig. Her er der særligt mange dåb.

- I vores lille kirke har vi 13 dåb i august måned, og vi ville have haft flere, hvis vi ikke havde en lørdag, der måtte gå til de aflyste konfirmationer, siger hun.

I Køge har Daniel og Nina Hansen udskudt deres bryllup flere gange i løbet af det sidste halve år. Men nu skal de endelige giftes - og døbe deres datter.

- Det har været så stressende ikke at vide, hvad der skulle ske, og gang på gang ringe familien op og udskyde fest, spillemand, spisested og fotografer, siger Daniel Hansen.

Først skulle brylluppet ligge i april, så i juni og nu i august.

Og selvom parret er glade for, at der nu er et endeligt kryds i kalenderen, så kommer det til at blive en kort fornøjelse i kirken.

- Vores præst har allerede sagt, at der ikke er tid til hygge i kirken, vi skal være ude efter en time, siger Daniel Hansen.

Samtidig med, at datoen for deres bryllupsdag har været kastet op i luften et par gange, så har deres datter også stået i kø for at få en ledig tid i kirken.

Ventetiden var så lang før den endelige dato blev slået fast, at Daniel og Nina endte med at navngive hende. Men de vil stadig have hende døbt.

- Heldigvis kan hun stadig passe dåbskjolen, det er en familiekjole, så det er rigtig vigtigt for os, siger Nina Hansen.

Massivt efterslæb

I Hillerød Provsti, der dækker 20 kirker i Nordsjælland mærker man også presset af de mange dåb og bryllupper.

Ifølge Jørgen Christensen, der er præst i Frederiksborg Slotskirke og provst i Hillerød provsti, er det helt exceptionelt, så bookede kirkernes kalendere er.

- Nu, hvor mange ting skal afholdes samtidig med de i forvejen planlagte begivenheder, så er der virkelig kommet tryk på, siger han.

I Frederiksborg Slotskirke er de vant til en travl august, men i år ser det helt anderledes ud, og der er allerede booket vielser helt ind i næste år.

Det er ligesom at rulle en snebold, siger Jørgen Christensen.

- Så får man forrygende travlt, når det hele lige pludselig bliver muligt igen. Og det har vi nu med masser af kirkelige handlinger.

Tilbage i haven i Køge kigger Daniel og Nina Hansen på de to vielsesringe, de snart kan sætte på hinandens fingre.

- Selvom det kan virke samlebåndsagtigt, så er vi bare glade for, at det kan lade sig gøre, siger Daniel Hansen.

Facebook
Twitter