Klima-paradoks: Nedbrud på Amager Bakke giver hak i CO2-regnskabet

Små to ugers nedbrud på det miljørigtige forbrændingsanlæg Amager Bakke, har sat gang i olie- og gasforbrændingen i hovedstadsområdet.

Nu kommer der igen røg op af skorstenen på Amager Bakke. Men om få uger bliver anlægget igen lukket ned, for at man kan foretage de sidste reparationer. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

September har været en hård måned for CO2-regnskabet i hovedstadsområdet. Et af klodens mest miljørigtige forbrændingsanlæg, Amager Bakke, har nemlig været ude af drift i små to uger på grund af en designfejl.

Derfor har Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), som forsyner en kvart million borgere i København, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe og Tårnby Kommune med fjernvarme, været nødt til at fyre op med gas og olie i sine reserveanlæg.

- De seneste dage har vi ikke haft adgang til affald og træpiller, så der har produktionen været på olie, kul og gas og det er klart, at det tæller ikke godt i CO2-regnskabet, siger Kamma Eilschou Holm, der er direktør for CTR.

En særlig kold start på året samt flere nedbrud på forskellige forbrændingsanlæg har faktisk betydet, at CTR allerede har brugt 70 procent mere olie og gas i sine reserveanlæg i år end hele sidste år.

Politikere: - Drønærgerligt

I Københavns Kommune har man et erklæret mål om at være CO2-neutral i 2025. Derfor skurrer det i Konservatives gruppeformands, Jacob Næsagers øre, at den rene energi fra Amager Bakke de seneste dage er blevet erstattet med energi fra fossile brændstoffer.

- Når vi har Nordeuropas reneste forbrændingsanlæg i Amager Bakke, så er det drønærgerligt, at det ikke virker, og vi så er nødt til at fyre med olie og gas, som udleder meget mere CO2, siger han.

Hans kollega i borgerrepræsentationen Susan Hedlund (S), som også er bestyrelsesformand for Amager Ressourcecenter, der driver Amager Bakke, tager det mere roligt.

- Anlægget har været nede i kort tid, og der er tale om en designfejl, som man ikke har kunnet forudse, forklarer Susan Hedlund.

Hun minder om de miljømæssige gevinster Amager Bakke har, når anlægget kører optimalt.

- Det her er det reneste anlæg, man kan få, og når det kører, som det skal, kommer det til at bidrage positivt til et renere klima, siger hun.

Naturligt med startproblemer

Direktør for Amager Ressourcecenter, som driver Amager Bakke, Jacob H. Simonsen ærgrer sig også over, at nedbruddet har sat gang i forbrændingen af olie og gas.

- Der er desværre markant mere CO2-udledning på olie og gas end på affald, men det viser også bare, hvor vigtigt det er, at vi har nogle effektive affaldsenergianlæg, mener Jacob H. Simonsen.

Han ser med fortrøstning på fremtiden for Amager Bakke.

- Der vil altid være en indkøringsperiode med nogle problemer. Men den indkøringsperiode kommer vi forhåbentligt smukt forbi på et tidspunkt, og så kommer vi til at levere et positivt bidrag til klimaet i København og omegn, siger Jacob H. Simonsen.