Klimagudstjeneste og affaldssortering hitter: Flere kirker bliver grønne

Kirker i Danmark har et stigende fokus på miljøet og bliver certificeret som ’Grøn Kirke’.

I Bellahøj Kirke er man blandt andet begyndt at affaldssortere, efter kirken er blevet 'Grøn Kirke'. Hanna Smidt tog initiativ til at kirken sluttede sig til netværket. (Foto: © Oliver Breum)

Grønne temagudstjenester, avisabonnementer, der bliver elektroniske, og LED i stedet for glødepærer.

Der er mange måder at blive en grøn, miljørigtig kirke på - og det vælger flere kirker i Danmark at blive.

Der er nu 218 grønne kirker i landet, og udviklingen har især taget fart i den seneste tid med en stigning på 14 procent på to år.

- I indeværende år har vi virkelig fået vind i sejlene. Vi oplever hele tiden, at der er en ny kirke, der kommer på, og det er bare rigtig godt, fortæller formanden for ’Grøn Kirke’, sognepræst Keld Balmer Hansen.

Det er Danske Kirkers Råd, der står bag initiativet ”Grøn Kirke”, og for at blive en del af netværket skal kirkerne arbejde med en tjekliste med 48 punkter. Her skal kirkerne kunne sætte kryds ved mindst 25 punkter på listen.

Det kan for eksempel være, at man slukker for varmen, når kirken er tom, at man dropper plastikkrus og paptallerkener, og at møder i højere grad foregår over Skype, så man begrænser rejseaktiviteterne.

- Hver gang en grøn kirke melder sig på som en del af vores netværk, så mærker vi bare, at man har lagt en masse overvejelser i det og går ind til det med entusiasme, siger Keld Balmer Hansen.

Jorden er en gave

En af de kirker, der netop er kommet med i initiativet og allerede har sat 39 krydser, er Bellahøj Kirke i København. Her sparer man blandt andet på varmen, transporterer sig på cykel, holder gudstjenester, der har fokus på miljøet, og så hjælper man også kirkegængerne til at tænke mere bæredygtigt.

- Vi har stillet en masse bøtter op, hvor vi samler briller, gamle nøgler og stearinlysstumper ind. Alle ting kan nemlig genbruges, fortæller Hanna Smidt.

Hun er almindelig kirkegænger i Bellahøj Kirke og tog initiativ til at lave kirken til ’Grøn Kirke’. Hun ser jorden som en gave, vi har fået af Gud, og den skal vi passe på, mener hun:

- Vi står som planet over for nogle kæmpe udfordringer inden for klima og miljø. Det skal vi alle sammen hjælpe med at gøre noget ved – også i kirken, siger Hanna Smidt.

  • Kirken er begyndt at affaldssortere. Noget, de ikke tidligere har gjort. (Foto: © Oliver Breum)
  • Kirkegængerne kan aflevere rester af stearinlys, gamle briller og nøgler. Alle disse ting kan genbruges. (Foto: © Oliver Breum)
  • Kirken samler ind til loppemarked, hvor overskuddet går til grønne velgørenhedprojekter.
  • Bellahøj Kirke lader kirkens grønne områder gro vildt. (Foto: © Oliver Breum)
1 / 4

Tendens i tiden

Det er naturligt, at det stigende fokus på klima og bæredygtighed i samfundet smitter af på kirkerne. Det fortæller Marie Vejrup, leder af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet.

- Bevægelsen om at blive en grøn kirke har været i gang i noget tid, men man kan også se, at det er nu, der virkelig kommer skub i tingene. Det er noget, der taler ind i tiden, og kirkerne har opbakning fra den generelle samfundsdebat, siger hun.

Alligevel er de grønne forandringer noget, der skaber debat ude i sogne og menighedsråd, fortæller Marie Vejrup.

- Det er klart, at når man bevæger sig ind på noget, der af mange opfattes som meget politisk, så kommer der en diskussion i kirken. Folk stiller spørgsmålstegn ved, om det her er noget, kirkerne skal blande sig i, siger Marie Vejrup.

I Bellahøj Kirke var der dog fuld opbakning fra både menighedsråd og kirkens ansatte. Og Hanna Smidt håber da også, at man en dag kan se, at alle kirker i Danmark er grønne.

- Jo flere, der er med i ’Grøn Kirke’, jo større fokus bliver der på, at klimasagen er vigtig, siger Hanna Smidt.