Klinikchef fra Riget: Medicinpriserhimmelflugt rammer tidligt fødte

Hospitaler skal betale mere for livsvigtig medicin, efter et italiensk firma har fået monopol.

Overlæge og klinikchef på Neonatalklinikken på Rigshospitalet, Steen Hertel, mener, at den dyre medicin kan gå ud over plejen af børn på landets hospitaler. (Foto: Ida Nathan © DR P4 København)

Det bliver ikke bare en dyr fornøjelse for det danske sundhedsvæsen, at den italienske medicinalproducent Chiesi har fået europæisk eneret på at fremstille livsvigtig medicin til for tidligt fødte børn. Det kommer også til at gå ud over børnene, når hospitalerne skal betale mere for den vigtige medicin.

Det mener Steen Hertel, der er overlæge og klinikchef på Neonatalklinikken på Rigshospitalet.

- Vi er i øjeblikket ude i en større sparerunde, og her kan vi kun spare på de varme hænder. Vi må igen se i øjnene, at vi skal have færre læger og sygeplejersker. Vi har i forvejen svært at gøre nok for børnene med den stab, vi har. Vi kommer til at spare på noget, som børnene har brug for, siger han.

Tidligere lavede blandt andet Region Hovedstadens Sygehusapoteket selv medicinen, der hjælper børnene med at trække vejret. Men med udsigt til et sagsanlæg fra italienerne og et potentielt stort økonomisk tab valgte apoteket at stoppe produktionen. Siden 2014 er prisen steget med 4000 procent.

Ifølge Steen Hertel er der ikke nogen vej uden om at købe medicinen af den italienske producent, da den har færrest bivirkninger. Så personalet må løbe hurtigere, siger han.

- Sygeplejerskerne skal passe flere børn, og der er mindre tid til det enkelte barn. Det er ikke et spørgsmål om luksus. Det gør en forskel for, hvor godt børnene kommer ud herfra og hvor farlig indlæggelsen bliver, siger han.

I en mail til P4 København skriver medicinalvirksomheden Chiesi, at deres produkt hvad angår kvalitet, virkning og kommercialiseringsudgifter ikke kan sammenlignes med det middel, som i årevis er blevet fremstillet på danske hospitaler.

Chiesi mener derfor ikke, at der er tale om, at man har hævet prisen på et eksisterende produkt.

Du kan se mere om medicinpriserne i aften på DR1 i dokumentaren "Medicinens pris" klokken 20.45.

FacebookTwitter