København på vej med rygeforbud i skoletiden: Skoleledere tvivler på håndhævelse

Står det til flere politikere på Københavns Rådhus så skal det ikke være tilladt for folkeskoleleverne at ryge, mens de er i skole.

Forslaget om totalt rygeforbud i skoletiden møder begejstring hos flere københavnske skoleledere, som dog peger på, at det kan blive en udfordring at håndhæve forbuddet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det skal være slut med at ryge i skoletiden på de københavnske folkeskoler, hvis det står til flertallet af politikkerne på Københavns Rådhus. Således skal et forslag om totalt rygeforbud i skoletiden diskuteres i kommunens børne- og ungdomsudvalg i dag.

Forslaget møder begejstring hos flere københavnske skoleledere, som dog peger på, at det kan blive en udfordring.

- Det er umuligt at håndhæve sådan et forbud, men jeg synes stadigvæk, at det er en god idé, at vi har forbuddet, siger Henrik Wilhelmsen, skoleleder på Nørrebro Park Skole.

Den holdning deler Søren Blinkenberg, skoleleder på Sankt Annæ Skole på Amager.

- Det er jo altså lidt svært at vide, hvad de unge mennesker render og laver, når de er uden for skolens område. Vi kan jo ikke gå rundt og være detektiver uden for vores matrikel, siger han.

En røgfri skoletid vil betyde, at eleverne hverken må ryge på skolens område eller udenfor i skoletiden eksempelvis på vej til bageren eller i det store frikvarter.

Borgmester: Ingen grund til bekymring

Ifølge børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen (S) er der dog ingen grund til, at de københavnske skoleledere frygter, at de ikke kan håndhæve rygeforbuddet. Eleverne kan nemlig godt selv finde ud af at overholde reglerne.

- Jeg tænker, at langt de fleste af vores elever har det sådan med regler, at de sådan set gerne vil overholde dem. Så det er en kulturpåvirkning af skolen, at vi nu kommer til at sige, at man ikke må ryge i skoletiden, siger han.

Forslaget om totalt rygeforbud bakkes op af SF, Radikale og Enhedslisten.

Begejstring hos Kræftens Bekæmpelse

En røgfri skoletid som vil betyde, at eleverne ikke må ryge så lang tid de er i skole er en rigtig god idé. Sådan siger Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

- Når man starter i skole, så skal man ikke se ældre, seje elever og lærerne stå foran skoleporten og ryge, når man kommer i skole. Det er simpelthen med til at sende et signal om, at rygning er noget, vi gør og en del af hverdagslivet. Og det signal, det synes vi, bør slukkes, siger Mette Lolk Hanak.

Forslag om rygeforbud i skoletiden er ifølge Mette Lolk Hanak især vigtigt, fordi knap hver femte unge, der ryger, har røget den første cigaret i skoletiden. Det viser en undersøgelse fra juni, som Kræftens Bekæmpelse har lavet i samarbejde med TrygFonden.

- Det, synes vi, er alt for mange. Og er man først begyndt at ryge, jamen så bliver man også mere fristet til at ryge i skoletiden, siger Mette Lolk Hanak.

Facebook
Twitter