København sætter igen hashforsøg på dagsordenen

Ny regering giver fornyet håb for forsøg med lovlig hash i København

Frem for at banderne tjener penge på hashen, så vil Liberal Alliance og Enhedslisten have de små klumper med det euforiserende stof gjort lovligt som forsøg. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Når bander skyder i de københavnske gader i kampen om hashmarkedet, så er der god grund til at trække forslaget om legalisering af hash i hovedstaden op af skuffen igen.

Det mener Enhedslisten og Liberal Alliance i Københavns borgerrepræsentation.

Torsdag forventer de at få flertal for et forslag, der endnu engang skal lokke justitsministeren og sundhedsministeren med på ideen om København som forsøgsby for lovlig salg af hash.

- De seneste måneder har vi set en intensivering i kampen mellem banderne om at dominere det lukrative og illegale marked. Det skaber utryghed hos borgerne, siger Liberal Alliances gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Heidi Wang.

De to partiers tanker er, at hvis man fjerner den vigtige indtægtskilde på hashsalget, så fjerner man også en stor grund til konflikten banderne imellem.

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har før stemt ja til en forsøgsordning med hash. Senest i 2014. Her sagde daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Karen Hækkerup (S) nej til en dispensation

Men den anspændte situation omkring hash og bander i København, en øget legalisering af hash i blandt andet USA og at Liberal Alliance er kommet i regeringen giver fornyet håb for Enhedslisten og Liberal Alliance på Københavns rådhus.

Det bliver dog ikke med konservativt mandat, at et nyt forslag om legalisering af hashforsøgsbasis går igennem. For det løser ikke noget, mener konservativ gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation Jakob Næsager.

- Hvis man åbner for et legalt marked, så vil der også være et illegalt marked, fordi folk sandsynligvis vil komme fra hele Skandinavien for at handle her, fordi stofferne er lettilgængelige, siger han.