København trækker i førertrøjen i byggeboom

Masser af nye boliger er på vej, efter byggevæksten også tog et hop i 2014. Især i hovedstaden har håndværkerne travlt.

Kraner og betonblandere kører på højtryk, og byggebranchen får fortsat travlt i 2015. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Boligejerne vil have nye mursten, og 2015 har givet byggebranchen en flyvende start.

Sammenlagt stiger væksten af byggerier i Danmark 5 procent i forhold til 2014, hvor den var steget markant fra året før, skriver Jyllands-Posten.

Især i København rykker efterspørgslen.

- Når København tilvækster med tusind personer om måneden, så er behovet jo stort. Vi har for eksempel gang i et stort byggeri med ungdomsboliger på Nørrebro til omkring en milliard, og vi har renovering for 700-800 millioner kroner i Albertslund, siger Jens Slott Johansen fra CRM- Byggefakta, der står bag en ny vækstrapport.

Billige boliger står ikke først i rækken

Vækstrapporten fra CRM-Byggefakta lover flere boliger og renovering, der skal mætte efterspørgslen fra 2014.

På den måde er det også for tidligt at glæde sig til de billigere boliger, som en aftale i efterårets finanslov skal hjælpe på vej.

Aftalen giver kommunerne ret til at øremærke op til 25 procent af de kommende nyudlagte byggegrunde til byggeri af almene boliger.

Almene boliger kan komme om få år

Politikerne i hovedstaden har været positive overfor at øremærke 25 procent af nybyggeriet til billigere boliger. Men det afhænger fortsat af politikerne, siger Claus Bech-Danielsen fra Tænketanken 2025:

- Det kommer selvfølgelig an på, hvor fast politikerne står på det. Hvis det er noget, man vil, så bliver det ret hurtigt og de kommende år.