København vil udrydde hiv inden 2030: Flere skal vide, at de er smittede

Københavns kommune vil blandt andet hiv-teste folk til sexfester, på homobarer og til Copenhagen Pride.

Det er blandt andet til World Pride 2021, at Københavns Kommune vil lave opsøgende arbejde for at få folk til at blive hiv-testet. Billedet her er fra Copenhagen Pride-paraden i København i 2018.

Mens hele verden er optaget af at udrydde coronavirus, er kampen mod et andet virus i fuld gang i København.

Her har man nemlig vedtaget, at det fra 2030 skal det være slut med nye tilfælde af hiv-smitte. Det er et FN-mål, som Københavns Kommune forpligter sig til at efterleve fra nytår.

København bliver den første skandinaviske by i et netværk af over 300 byer, der arbejder sammen for at bekæmpe hiv. Et såkaldt 'Fast-Track Cities'-netværk, der blandt andet tæller Berlin, New York, London og Paris.

- Vi har en forpligtigelse både som by og som samfund til at stoppe smitten. Det har både store menneskelige konsekvenser at blive smittet med hiv, og så er det dyrt for samfundet i medicin, siger Tommy Petersen, sundhedsordfører for Radikale Venstre på Københavns Rådhus.

Københavns Kommune opretter i det nye år et nyt sekretariat, som sammen med Aids-Fondet skal arbejde for, at 95 procent af de hiv-smittede bliver så velbehandlede, at de ikke kan smitte andre. Og så vil man skrue op for testningen.

- Folk skal vide, om de er smittede, og derfor skal vi have mange flere af dem, der er i risikogruppen, testet, siger Tommy Petersen.

Vil teste for hiv til sexfester

Derfor vil man lave opsøgende arbejde til blandt andet sexfester, på homobarer og i nattelivet for at få kontakt til dem, der er i risiko for at have hiv uden at vide det.

Det drejer sig især om mænd, der har sex med mænd og transpersoner, unge heteroseksuelle mellem 15-29 år og borgere fra andre lande med høj forekomst af hiv.

Netop det at opsøge folk til sexfester og på homo-barer for blandt andet at teste for hiv har man gode erfaringer med i Aids-Fondets teststed Checkpoint i København.

- Især de unge skal vi række ud til, ellers kommer de ikke. Vi har også gode erfaringer med at tage ud og teste mænd, der har sex med mænd på sexklubber. De synes, det er rart, at man kommer ud til dem, fortæller chef for national afdeling i Aidsfondet, Lotte Kehlet.

Hun ser store fordele i være med i 'Fast-Track Cities'-netværket.

- Det giver os et mere internationalt netværk. Vi kan stadig lære meget af, hvad andre lande gør, siger Lotte Kehlet.

Men er det overhovedet realistisk at få bugt med hiv-smitten, så der ikke er nogen nye smittede i København i 2030?

I Aids-Fondet kalder direktør Andreas Gylling Æbelø det for svært, men dog realistisk.

- Den største udfordring er hos dem, som lever skjult med deres seksualitet. Altså hvis de f.eks. lever i et ægteskab, men samtidig har sex med mænd i det skjulte. Dem har vi svært ved at få hen til teststederne i dag, siger han.

På trods af det er Tommy Petersen fra de Radikale på Københavns Rådhus optimistisk.

- Vi skal selvfølgelig være oppe på dupperne omkring mørketallet. Men netop her kan vi hente inspiration fra de lande, vi skal samarbejde med, siger han og fortsætter:

- Og så kan vi også nå mændene på flere officielle kanaler i kommunen, blandt andet hos de praktiserende læger og sundhedshuse i udsatte boligområder, hvor man er vant til at tage den svære snak, siger Tommy Petersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter