Københavnere har betalt millioner i overpris for rene fortove

Københavnske politikere er parat til at betale de borgere tilbage, som har betalt for meget for renhold af fortove.

Boligforeninger og butiksejere i Københavns indre by, på Vesterbro, dele af Nørrebro og på Christianshavn betalte sidste år 76 millioner kroner for renhold af fortove. Men den pris er for høj. (Foto: christian Als © Scanpix)

Mere end 200.000 kroner. Så meget afleverer ejerforeningen Aladdin hvert år til Københavns kommunekasse.

Pengene er en tvunget udgift, som ejerforeningen på Christianshavn har, fordi kommunen har besluttet selv at stå for at holde fortovene omkring foreningens 366 lejligheder rene.

- Jeg synes, det har været en vildt høj pris i forhold til, hvad der bliver leveret. Vi kan jo se, hvor hyppigt der bliver renholdt på fortovene. Så det forekommer som en meget høj pris, siger Jan Andersen, der er formand for Aladdin.

Men nu tyder meget på, at Jan Andersen og de mange andre boligforeninger og butiksejere i Københavns indre by, på Vesterbro, dele af Nørrebro og på Christianshavn, der sidste år betalte tilsammen 76 millioner kroner for renhold af fortove, faktisk har betalt overpris. Det fremgår nemlig af en række redegørelser fra kommunens Teknik- og Miljøforvaltningen.

I juli 2015 blev Vejloven ændret. Fremover skulle myndigheder, som på borgernes regning stod for vedligeholdelse af veje, indhente tre tilbud for at sikre, at borgerne fik den bedste pris.

Alligevel har Københavns Kommune først nu - tre år senere - indhentet udbudspriser og opdaget, at man har taget sig for godt betalt.

- Vi er mange, der har klaget mange gange over, at kommunen bare har indført det her. Og det er ubehageligt, at der skal gå så lang tid, inden man får ret, mener Jan Andersen.

Borgmester beklager

Professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitetscenter, Bent Greve, undrer sig også over kommunens lange sagsbehandling.

- Det er ikke god forvaltningsskik at vente så længe, når man fået en lovændring. For det her er noget, der skal gennemføres, fordi det har konsekvenser for borgerne, forklarer Bent Greve.

Teknik- og Miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL) medgiver, at forvaltningen de seneste år har opkrævet for meget for renholdet af fortovene.

Men hun mener ikke, at de københavnske grundejere er berettiget til at få penge tilbage for de tre år, der er gået siden lovændringen.

Ninna Hedeager Olsen og forvaltningen mener nemlig, at loven kun forpligtiger dem til at indhente tilbud, hvis der tages nye fortove med i fortovsordningen. Det har kommunen gjort nu, og derfor er der gennemført et udbud.

I stedet mener Ninna Hedeager Olsen, at borgerne skal have penge tilbage, fordi de effektiviseringer forvaltningen på et tidspunkt gennemførte er slået igennem hurtigere og med større effekt, end kommunen oprindeligt havde forventet.

Den besparelse skulle borgerne have haft glæde af, mener Ninna Hedeager Olsen (EL). Men kommunen satte ikke prisen for sin fortovsydelse ned.

- Kommunen er blevet mere effektive til at gøre fortovene rene. Det skal selvfølgelig ikke være kommunen, men borgerne, der sparer de penge. Nu skal vi undersøge, hvor langt tid det går tilbage, at vores renhold af fortove har været mere effektiv, og så skal grundejerne have de penge tilbage, forklarer Ninna Hedeager Olsen.

Den undersøgelse arbejder Teknik- og Miljøforvaltningen i øjeblikket på sammen med et eksternt revisionsfirma.

Men står det til advokat Finn Träff fra Winsløw Advokater, skal boligforeningerne have alle de penge tilbage, de har betalt, siden Vejloven blev ændret i 2015. Advokaten repræsenterer 43 boligforeninger, der for nyligt har klaget til

Vejdirektoratet over Københavns Kommunes opkrævninger fra den såkaldte fortovsordning, og som tilsammen kræver omkring seks millioner kroner tilbage for de seneste tre år.

- Siden 2015 har det stået direkte i Vejloven, at kommunen skal indhente tre tilbud, når den holder vejene rene på grundejernes regning, så de ikke bliver opkrævet mere, end opgaven rent faktisk koster. Men i det her tilfælde har kommunen bare skønnet et beløb. Så opkræver man reelt en skat uden at have tilladelse til det, mener Finn Träff.

Tusindvis af grundejere kan få penge tilbage

Under alleomstændigheder kan afgørelsen ifølge Bent Greve få betydning for alle 4190 matrikler, der er omfattet af fortovsordningen, og som potentielt har krav på at få penge tilbage.

- Får de medhold, vil andre også have krav på at få de penge tilbage, som de har betalt for meget, siger han.

I Teknik- og Miljøudvalget undrer Konservatives medlem Jakob Næsager siger over, hvorfor der gik tre år, inden Københavns Kommune indhentede de lovpligtige udbudspriser.

- Jeg har fået mange forklaringer, men ingen gode forklaringer. Det er problematisk, hvis man i tre år har opkrævet for høje gebyrer, siger Jakob Næsager.

Også socialdemokraten Niels Bjerrrum har svært ved at forstå, hvorfor forvaltningen ikke har opdaget, at der er sket en overfakturering.

- Man må kun opkræve det, som det reelt koster at løse opgaven. Så kan jeg ikke forstå, at man igennem flere år ikke har kunnet gennemskue, at der har været en ubalance imellem indtægter og udgifter, siger han.

Samme besked kommer fra Radikales Mette Annelie Rasmussen.

- Der må være nogle københavnere, der føler sig gevaldigt snydt. Jeg forstår ikke, at forvaltningen ikke har formået at tage den rigtige pris, siger hun.

Som konsekvens af kommunens udbud, står fortovsordningen nu til at blive nedlagt. Det betyder, at grundejerne fremover selv får ansvaret for at holde fortovene rene. Men de slipper også for en tvungen udgift, og på Christianshavn glæder det formanden for boligforeningen Aladdin, Jan Andersen.

- Der er jo kun ejerne til at betale sådan en omkostning fra kommunen, så det har betydet en højere husleje for os.

Ninna Hedeager Olsens kommentarer kunne tidligere forstås sådan, at hun var enig i, at kommunen burde betale borgerne tilbage, for de tre år der er gået, siden Vejloven blev ændret. Dette er dog ikke tilfældet. Derfor er afsnittet, hvor Ninna Hedeager Olsen medvirker, blevet præciseret.