Københavnere mangler kendskab til kræftsymptomer

Kun næsten halvdelen af københavnerne føler, de har godt nok kendskab til kræftsymptomer.

De syv symptomer man skal holde øje med. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

De fleste af os ved godt, at det kan være tegn på bryst- eller modermærkekræft, hvis vi opdager en underlig knude i brystet eller et modermærke, der ændrer sig.

Men der findes mange flere symptomer på kræft, og cirka halvdelen af københavnerne synes ikke, at de kender til de symptomer. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Organisationen har i dag lanceret en ny kampagne, hvor kendskabet til kræftsymptomer er på dagsordenen.

- Det er selvfølgelig ikke banale forkølelser, det drejer sig om, men hvis man har for eksempel en langvarig hoste, kan det være tegn på en sygdom, siger Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

"Jeg ser lige tiden an"

Sådan svarer over halvdelen af københavnerne til spørgsmålet om, hvad de vil gøre, hvis de oplever et af symptomerne på kræft.
Det er et problem, påpeger Iben Holten.

- Det er jo lige præcis det, vi ikke skal. Man skal ikke vente. Jo før man kommer til læge, jo hurtigere kan man komme i behandling, og det øger chancen for at blive rask, siger hun.

Hvert år dør 15.000 mennesker af kræft, og det er det tal, kampagnen skal være med til at få ned, siger Iben Holten.

- Vi vil gerne se en bedre overlevelse. Det er hele pointen med det, og det er derfor, at folk skal gå tidligere til læge, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.