Københavns gader flyder med efterladte cykler: Indsamler 15.000 hvert år

Der skal ryddes op i reglerne, så endnu flere kan indsamles, mener Cyklistforbundet.

I 'Cykelredegørelsen 2019' blev det blandt andet foreslået at øge indsatsen med to medarbejdere mere til at rydde ud i de efterladte cykler. (Foto: © Christian Bjergløk Jørgensen, DR København)

Du kender det sikkert: Du er sent på den til toget, og lige meget hvor du leder ved stationen, er cykelstativerne fyldt til randen.

Men selvom der er fyldt godt op med cykler i København, er de langt fra alle i brug.

I dag står der cirka 32.000 efterladte cykler rundt omkring i byen, viser den nye 'Cykelredegørelse 2019' for København.

- Problemet er størst ved stationerne, men de står alle steder i byen, hvor der er cykelstativer eller for den sags skyld bare placeret op mod en mur, siger Karina Vestergård Madsen, de er fungerende teknik- og miljøborgmester i København for Enhedslisten.

- Det har konsekvenser, fordi der er stor mangel på cykelparkering i København, siger hun.

Selvom kommunen rydder flere efterladte cykler end nogensinde fra gaderne - 15.000 alene sidste år - er det ikke nok til for alvor at komme problemet til livs.

- Samtidig kommer der 10.000 nye, efterladte cykler til hvert år, så vi har et kæmpe efterslæb, siger Karina Vestergård Madsen.

- Derfor bliver der nødt til - i hvert fald i en periode - at blive gjort en ekstra indsats, hvis vi skal i bund med problemet.

I 'Cykelredegørelsen 2019' blev det blandt andet foreslået at øge indsatsen med to medarbejdere mere til at rydde ud i de efterladte cykler.

Det ville betyde, at 5.000 cykler ekstra kunne fjernes hvert år.

Men det forslag er ikke blevet prioriteret i kommunens budget 2019.

- Nu blev det ikke prioriteret i år, men så håber jeg da, at mange flere politikere er blevet opmærksomme på, hvor stort problemet er, så det kan blive prioriteret i budget 2020. Enhedslisten vil helt sikkert tage det med til forhandlingerne, siger Karina Vestergård Madsen.

Giv din gamle cykel til genbrug

Ud over at rydde op i de cykler, der allerede er efterladt i gadebilledet, prøver kommunen nu også at få flere københavnere til at aflevere deres udtjente cykler til genbrug eller gode formål i stedet for at efterlade dem på gaden.

Blandt andet ved at lave et kort over cykelhandlere, almennyttige projekter og socialøkonomiske virksomheder, der tager imod brugte cykler.

Én af dem er Café Exit på Vesterbro.

De har et lille cykelværksted, hvor frivillige sætter efterladte cykler i stand, så de kan sælges igen. Overskuddet går til organisationens arbejde med rådgivning og madklubber for tidligere indsatte.

- Mange af de cykler, folk efterlader, kan sagtens komme ud og køre flere år igen, hvis de bare får skiftet et dæk og får nye reflekser eller en ny kæde, siger Tom Hansen, der er projektmedarbejder i Café Exit.

I dag bruger organisationen mest cykler, som de får fra politiet, efter de er blevet efterladt på gaden og indsamlet.

- I de to år, vi har haft cykelværkstedet, har vi faktisk kun fået to cykler fra private, så der er nok mange, der ikke kender til muligheden, siger Tom Hansen.

Han håber, at kortet vil få flere til at få øjnene op for muligheden.

- Vi mangler cykler, og det gør de andre organisationer, der står på kortet, også. Og der er en stor efterspørgsel på brugte cykler i København.

Cyklistforbundet: Jura står i vejen

Men kommunerne kan ikke løse problemet alene, mener Cyklistforbundet.

- I dag er der så meget jura, der gør det svært for kommunerne at fjerne efterladte cykler, siger direktør Klaus Bondam.

- Først skal de mærkes med et gult klistermærke og stå i en periode. Så skal politiet vurdere, om de er over eller under 500 kroner værd og opbevare dem i en periode, før de sendes videre på auktion og så videre og så videre. Så der er et behov for, at kommunerne får langt nemmere ved at kunne fjerne de her efterladte cykler, siger Klaus Bondam.