Københavns historie skal skrives om

Nye fund i forbindelse med udgravningen af Københavns Metro på Rådhuspladsen, kan måske medføre, at Københavns historie skal skrives om.

Udgravningerne til metroen har kastet lys over skeletter, der er så gamle, at Københavns historie kan ende med at blive skrevet om (Foto: Lars Wittrock © Scanpix)

Mens københavnere venter på udbygningen af metroen, så har arkæologer gravet i mulden under Rådhuspladsen. Og det betyder, at Københavns historie måske skal skrives om, det skriver Politiken.

Spor efter byliv i 1100-tallet

Da arkæologerne tog første spadestik i metroudgravningen på Rådhuspladsen for halvandet år siden, havde de absolut ingen forventninger om at finde spor efter byliv i 1100-tallet.

Siden er det væltet frem med skeletter, affald fra datidens håndværkere og spor efter sildehandel, og de mange fund taler stik imod danmarkshistorien, som vi bedst kender den.

Tidligere har man troet, at Absalon grundlagde København i anden halvdel af 1100-tallet. Men ærkebiskoppens rolle må fremover nedtones, viser de nye fund.

- Det, som vores udgravning bekræfter, er, at København var en rigtig by, inden Absalon fik den af kong Valdemar, siger udgravningsleder på Rådhuspladsen Hanna Dahlström fra Københavns Museum.

- Det var ikke bare en lille landsby, men et vigtigt regionalt knudepunkt i Øresund allerede i begyndelsen af 1100-tallet, siger hun til Politiken.

Spændende affald

Og det er interessante ting, der fundet på Rådhuspladsen, fortæller Camilla Haarby, arkæolog hos Københavns Museum.

- det er dels de her grave fra 1100 tallet, som vi bestemt ikke havde regnet med skulle findes her på Rådhuspladsen. Og så er der fra samme periode en masse dybe huller i jorden, som dels har været brønde, men også været huller, man har fyldt affald i. Og det er interessant, siger hun.

Ingen forsinkelse for Metroen

Arkæologerne tog første spadestik i metroudgravningen for halvandet år siden, men selvom der er fundet mange spændende ting, er byggeriet ikke blevet forsinket.

Det fortæller siger Bent Napstjert, projektkoordinator ved Metrobyggeriet.

- Det kommer ikke som nogen overraskelse, og det har ikke haft nogen som helst indflydelse på tidsplanen, siger han.

For Metroselskabet har regnet arkæologiarbejdet ind i tidsplanen allerede.

Plads til store fund i tidsplanen

Selvom man gjorde et arkæologisk scoop villle det ikke betyde noget for tidsplanen, fastslår Bent Napstjert.

- Om det er guldhorn, potteskår eller det er fundamenter, så har vi allerede indregnet en ret stort volumen af tid til arkæologien, så det ikke går ud over hovedprojeket, forklarer han.

Facebook
Twitter