Københavns Kommune opretter egen enhed mod social dumping

Københavns Kommune stopper samarbejdet med et privat firma, der skulle bekæmpe social dumping for kommunen.

Københavns Kommune vil blandt andet fokusere kontrollen med social dumping blandt firmaer inden for byggebranchen. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

De seneste tre år har det private firma Bureau Veritas stået for kontrollen med social dumping blandt underleverandørerne i Københavns Kommune. De har blandt andet lavet stikprøvekontroller af lønsedler, ansættelseskontrakter og lønregnskaber.

Men samarbejdet ophører ved årets udgang, skriver Ugebrevet A4. Det sker efter en rapport fra Aalborg Universitet påpeger en række svagheder ved den eksisterende kontrol.

Kontorchefen i København Kommunes økonomiforvaltning fortæller, at kontrakten med Bureau Veritas har fokuseret meget på, hvor mange kontroller, der er blevet lavet.

- Nu vil vi lægge mere vægt på at komme i dybden, blandt andet i byggeriet, hvor vi ved, at sandsynligheden for social dumping er størst, siger Lisbeth Kjær Thomsen.

Indtil nu er der blevet fundet lovovertrædelser i seks procent af stikprøverne blandt underleverendørerne.

Kontrollen har også haft en effekt på omfanget af social dumping i Københavns Kommune, siger Henning Jørgensen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet:

- Hovedentreprenørerne vil ikke have bøvl med useriøse underentreprenører, der har givet alt for billige tilbud. Men det betyder ikke, at de dårlige underentreprenører er væk, de går bare til nogle nabokommuner eller til Nordsjælland.

Hvis social dumping skal bekæmpes, kræver det, at flere kommuner kontrollerer deres underleverandører, mener Henning Jørgensen.

I Københavns Kommune har de afsat 4 millioner kroner til deres egen nye enhed.

Facebook
Twitter