Københavns Kommune parat til at betale 18 millioner kroner tilbage til grundejere

Godt 4.000 grundejere er blevet opkrævet for meget i kommunens fortovsordning. 

Boligforeninger og butiksejere i Københavns indre by, på Vesterbro, dele af Nørrebro og på Christianshavn betalte i 2016 og 2017 18 millioner for meget for at få rengjort fortove. (Foto: christian Als © © Scanpix)

Tidligere i år kom det frem, at Teknik- og Miljøforvaltningen har opkrævet for høje gebyrer for at holde grundejernes fortove fri for skrald og snavs.

Og nu er et eksternt advokatfirma kommet frem til, at der i 2016 og 2017 er blevet opkrævet i alt 18 millioner kroner for meget.

Hvis politikerne på mandag vedtager den indstilling, som forvaltningen er kommet med, får de berørte grundejere hver mellem 100 kroner og 150.000 kroner tilbage.

- Hvis vi følger indstillingen, bliver pengene automatisk betalt til de borgere, der har betalt for meget, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Det er grundejere i Indre By, Christianshavn, dele af Nørrebro og dele af Vesterbro, der har betalt for høje gebyrer og altså nu ser ud til at få penge tilbage.

Det skyldes effektiviseringer i forvaltningen, som man ikke har fået indregnet i gebyrerne, at der er blevet opkrævet for store beløb, forklarer borgmesteren.

Ninna Hedeager Olsen beklager, at der er blevet opkrævet for høje gebyrer hos grundejerne. Det skyldes effektiviseringer i forvaltningen, som man ikke har fået indregnet i gebyrerne, forklarer hun.

- Blandt andet har vi indført løvblæsere i stedet for snappere, der samler skraldet op, og der er blevet indført nye arbejdstidsaftaler, som også har medført nogle effektiviseringer.

På baggrund af en henvendelse til kommunens whistleblowerordning vedtog politikerne i sidste uge, at et advokatfirma skal undersøge, om dele af forvaltningen og den tidligere teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), har været vidende om, at der er blevet opkrævet for høje gebyrer.

Oplysningen om, at borgmesteren skulle have kendt til gebyrsagen kom fra en anonym medarbejder i kommunen som via whistleblowerordningen beskrev, at forvaltningen ulovligt har opkrævet for høje gebyrer for at kunne finansiere renhold af gader og fortove i andre dele af kommunen end hos grundejerne.

Fra whistlebloweren lød det også,at det kan være sket med den tidligere borgmester og flere navngivne chefers vidende.

Den tidligere teknik- og miljøborgmester afviste i sidste uge, at forvaltningen bevidst skulle have opkrævet for høje gebyrer, og at han skulle have været orienteret.

Gebyrkaos i København

Det er ikke kun de for høje fortovsgebyrer, som har ført til løftede øjenbryn blandt politikerne i Københavns Kommune.

For det seneste år er der også kommet historier frem om fot høje gebyrer for at komme af med husholdningsaffald og behandling af byggesager, hvor borgerne er blevet pålagt en for stor regning.

Det har fået en samlet borgerrepræsentation til at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at gennemgå samtlige gebyrer ved hjælp fra en ekstern revisor for at se, om københavnerne også i andre tilfælde har betalt mere end de burde for tjenesteydelser.

Det var Jakob Næsager, der er gruppeformand for de Konservative i København, der fremlagde forslaget i sidste måned.

- Det er ekstremt alvorligt. Teknik- og miljøforvaltningen har et budget i milliardstørrelsen, og der er store anlægsprojekter i forvaltningen. Derfor duer det ikke, at der er slinger i valsen, for det er rigtig store beløb, det drejer sig om, sagde han.

Facebook
Twitter