Københavns Kommune tager sagen i egen hånd: Regeringen er uambitiøs med luftforurening

SF og Enhedslisten har fremsat et forslag om nye måleapparater i København, der skal hjælpe Danmark med at overholde EU's miljøregler for luftforurening.

Et af måleapparaterne er placeret på H. C. Andersens Boulevard midt i København. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)

Der er for meget forurening i luften i København, og regeringen er ikke ambitiøse nok i forhold til at gøre noget ved det. Derfor bør Københavns Kommune selv måle luftforureningen i hovedstaden.

Sådan lyder det Sisse Marie Welling (SF), som er sundheds- og omsorgsborgmester. Og derfor fremsætter SF og Enhedslisten nu et forslag, der skal behandles i Borgerrepræsentationen på torsdag i næste uge.

Som en del af forslaget skal der sættes en række nye målestationer op i hovedstaden, som skal bidrage til en årlig undersøgelse af de sundhedsmæssige konsekvenser ved luftforureningen og på sigt reducere forurening i luften.

Og det er på grund af en uambitiøs regering, at Københavns Kommune nu selv gør noget ved den usunde luft, siger Sisse Marie Welling.

- Vi har en regering, der er fuldstændig uambitiøs, når det kommer til luftforurening. Vi har prøvet at råbe dem op i årevis, men nu er vi nødt til at handle som kommune.

Forslaget sætter også fokus på, at København overskrider EUs regler på området, siger Sisse Marie Welling.

- EU har lavet ”Ren Luft-direktivet”, som Danmark har tilsluttet sig, hvor man har sat nogle grænseværdigheder for, hvor meget udledning, der må være. Og den grænseværdi har vi overskredet hidtil i København.

Erling Bonnesen, som er miljøordfører for Venstre, mener bestemt ikke, at regeringen har været uambitiøs.

- Regeringen og Venstre er overhovedet ikke uambitiøse, men vi er da interesseret i, hvis der kan gøres noget realistisk ved problemet.

Måleren flyttes

Siden 2010 har Danmark ikke overholdt EU's grænseværdier for luftforurening på H. C. Andersens Boulevard, hvor et måleapparat har stået.

Politiken fortalte i januar, at regeringen trods mange påtaler fra EU-Kommissionen primært prøver at løse problemet med den høje luftforurening ved at flytte målestationen længere væk fra steder, hvor forureningen er højest.

Og på H. C. Andersens Boulevard er måleapparat blevet flyttet, så det registrerer mindre luftforurening. Det skete i 2016, fremgår det i et fortroligt svar fra regeringen til EU-Kommissionen, skriver Politiken.

Og det var fordi, at måleapparatet ikke var placeret korrekt, mener Erling Bonnesen.

- De foreløbige målinger har vist, at der har været et sted i København, hvor måleren har slået ud. Og det var nærmest fordi, måleren stod forkert.

Men måleren skal stå det sted, hvor forureningen er højest, ellers giver den alligevel ingen nytte, siger Kåre Press-Kristensen, som er seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

- Hvis vi ikke måler, hvor forureningen er værst, så aner vi jo ikke, hvor og hvornår grænseværdien er opfyldt. Og den skal jo opfyldes alle steder, der er offentligt tilgængelige, det står klokkeklart i direktivet for udendørs luftforurening.

EU skal presse regeringen

Måleapparaterne skal i forslaget rapportere direkte til EU, og derfor håber Sisse Marie Welling, at resultaterne fra apparaterne kan få EU til at give den danske regering et skub til at gøre noget ved problemet.

- Vi håber meget, at EU vil tage sagen op over for regeringen igen, når der er ny data, der viser, at vi rent faktisk har et problem i København.

Men det pres på regeringen er slet ikke nødvendigt, mener Erling Bonnesen.

- Vi skal ikke presses af EU for at gøre noget ved, for vi har gjort noget ved det. Vi har gennemført en skrotningsordning af gamle brændeovne. Men vi skal hele tiden være opmærksomme på det, siger han.

Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd bakker op om forslaget for at reducere forureningen og mener, at det kan gøres ved at få flere personer til at køre sammen i biler og fjerne gamle biler fra gaderne.

Forslaget behandles i borgerrepræsentationen på torsdag i næste uge og møder opbakning fra Socialdemokratiet. Der tegner sig dermed et rødt flertal for forslaget.

Facebook
Twitter