Københavnske stressklinikker er en succes

Fem stressklinikker i København har vist sig at være en succes - i en sådan grad, at der nu er ventetid på at komme i et behandlingsforløb.

36-årige Henrik Nordahl har haft stor gavn af at være i behandling på en stressklinik. (© (c) DR)

Det er et år siden Københavns Kommune slog dørene op til fem kommunale stressklinikker.

Det første år er nu evalueret, og resultaterne er klare: Henviste med stress får det bedre.

Men efterspørgslen er meget større, end det klinikkerne kan håndtere, og det betyder, at der i dag er tre til fire måneders ventetid for at komme i behandling.

Sundheds - og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF) vil derfor finde flere mider til at drive dem. Og hun mener ikke det bliver svært at overbevise de øvrige politikere om, at pengene er givet godt ud:

- Behandlingen betyder, at man ikke får en langtidssygemelding. Det betyder faktisk, at man kan passe et arbejde og få et bedre liv af det, siger hun.

36-årige Henrik Nordahl er én af de københavnere, som har gjort brug af den kommunalt drevne stressklinik - og for ham har det gjort en stor forskel.

- Det har været en vild proces. Jeg har flere gange undervejs fået nogle meget kraftige beviser på, hvor godt det her virker, siger han.

Henrik Nordahl er socialpædagog og blev ramt af stress på grund en meget stor arbejdsbyrde og et ansvar på jobbet, han havde svært ved at håndtere. Stressen satte hurtigt ubehagelige aftryk i hverdagen derhjemme:

- Bare sådan noget som at skulle dække bord. Det blev fuldstændig uoverskueligt for mig. Hvad skulle jeg gøre først? Jeg blev nødt til at tage én gaffel og én tallerken ad gangen, fortæller han.

I starten ville han ikke indse problemet, men efter overtalelse fra konen og endnu en uoverskuelig periode på arbejdet valgte han at opsøge sin læge, der konstaterede, at Henrik Nordahl havde alle symptomer på stress.

En måned efter startede han på stressklinikken i et forløb på otte uger - i en gruppe med andre stressramte.

Her fik han undervisning tre timer om ugen og lærte blandt andet, hvordan stress påvirker kroppen, og hvad det gør ved ens sociale liv.

Fået nye værktøjer

Gennem forløbet har Henrik Nordahl også lært at meditere og fået værktøjer til at håndtere sin vejrtrækning. Noget han har taget med sig fra undervisningen.

- Jeg mediterer stort set hver dag, siger han.

Henrik Nordahl er i dag raskmeldt og vender tilbage på arbejde om en måneds tid. Han er sikker på, at han vender tilbage med en anden indstilling.

- Det er ikke mig, der skal redde det hele. Vi er fælles om det, og jeg må bede om den hjælp, der er behov for.

Og Henrik Nordahl glæder sig til at vende tilbage til arbejdet som socialpædagog.

- Jeg skal tilbage og vise, at jeg godt kan. Både over for mig selv, min familie og mine kolleger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter