Kokain er det mest brugte stof på gaden

Kokain er ikke længere kun forbeholdt overklassen. Det hvide pulver er nemlig blevet det mest brugte stof blandt stofmisbrugerene i København.

Kokain står for mellem 70 og 80 procent af stofindtaget i fixerummet Skyen på Vesterbro. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Kokain er ikke længere kun et stof for de virkelig velhavende. Det også det stof, som flest stofmisbrugere på gaden tyr til.

Det viser en ny opgørelse over stofindtag, som det københavnske stofindtagelsesrum Skyen på Vesterbro har lavet.

Her har man siden 2013 registreret, hvor mange der besøger henholdsvis fixe- og rygerummene, og hvilke stoffer de tager.

Mens heroin tidligere har været det foretrukne stof på gaden, er det nu især kokain, der indtages via sprøjte eller ryges som crack, der fylder. I alt står kokain for mellem 70 og 80 procent af stofindtaget i Skyen i København.

Det er en udvikling, som er sket over de seneste 15 til 20 år, fortæller afdelingsleder for Skyen Rasmus Koberg Christiansen, der kalder det bekymrende.

- De hardcore kokain-brugere glemmer at spise og sove, og de har ingen stopklods. Vi ser brugere, de indtager kokain 20 til 30 gange i døgnet, siger han.

Det er især kokain, der indtages via sprøjte eller ryges som crack, som fylder rigtig meget, viser opgørelsen.

Det er en tendens, der bekymrer Hans Henrik Jeppesen, der er forsknings-og udviklingsassisent på regionsrådhospitalet i Nordjylland, der forsker i misbrug for hele landet.

- Al litteratur viser, at i det øjeblik man krydser den barriere fra at sniffe kokain til at ryge det, så er man også på vej ind i et marginaliseret misbrug, som vil blive ligestillet med eksempelvis et heroinmisbrug, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk