Kold sommer går ud over vinhøsten

Danske vinbønder kan se frem til en lille høst på grund af de lave sommertemperaturer.

På sine vinmarker ved Avedøre kæmper Miriam Arcerito i øjeblikket for at redde så meget af årets vinhøst som mulig. (Foto: © Ida Nathan, (c) DR)

Termometret har ikke rigtigt været oppe i den sjove ende i juli. Det er man særligt ked af hos landets vinbønder, fortæller formand for Danske Vingårde, Jan Thrysøe.

- Når der er koldt og regnfuldt, bliver druerne ikke bestøvet optimalt, så får man nogle små klaser, og det vil sige, at ens udbytte falder, forklarer Jan Thrysøe, som personligt forventer en høst, der vil være 20 procent mindre end på en god sommer.

Samme udsigt har vinbonden Miriam Arcerito, der har tre hektar vinmarker ved Avedøre.

- Normalt vil vindruerne på nuværende tidspunkt være meget mere udviklede, men jeg ser nogle underudviklede drueklaser, fortæller Miriam Arceritos.

Livsbekræftende

For at have nok blade pr. klase er hun nødt til at tynde ud i druerne, og det kommer til at betyde noget for høsten.

- Jeg må forberede mig på, at jeg ikke får så stor en høst i år, siger Miriam Arcerito, der dog ikke har tabt modet til trods for den svingende danske sommer.

- Hvis jeg gerne vil lave vin i Danmark, så er det her de faktorer, jeg må gøre det efter. Jeg synes også, det er livsbekræftende, at jeg ikke kan styre alting, siger hun.

Ifølge Jan Thrysøe vil den kolde sommer ikke betyde noget for kvaliteten af den vin, som de danske vinbønder kommer til at levere.