Kommune betalte 1,3 millioner til beboerhus – selvom det var lukket

Folkets Hus på Nørrebro i København var lukket i et år – men fik alligevel over en million kroner, som blandt andet blev brugt på søndagsbrunch.

I øjeblikket er det kun nogle af etagerne i Folkets Hus, der står åbent. Men Kultur- og Fritidsudvalget arbejder på at finde en løsning, så man igen kan åbne resten af huset. (Foto: Bo Hasseriis © DR)

Det vækker vrede hos Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti i Københavns Kommune, at kultur- og fritidsforvaltningen har betalt 1,3 millioner kroner til et lukket kultur- og beboerhus.

Det drejer sig om Folkets Hus på Nørrebro, der i et år var lukket på politiets anbefaling af sikkerhedsmæssige årsager.

Fonden bag Folkets Hus har i stedet blandt andet brugt pengene på at arrangere ugentlige søndagsbrunch-arrangementer på Kapelvej, månedlige musikarrangementer og tai chi-hold i Folkets Park, viser dokumenter fra kultur- og fritidsforvaltningen.

Det er ikke i orden, mener Jakob Næsager, der er gruppeformand for det Konservative Folkeparti i Københavns Kommune.

- Når kommunen har valgt at give penge til Folkets Hus, og det så er lukket - så burde pengene gå tilbage til kulturforvaltningen og ikke bare klattes væk på andre arrangementer rundt om i byen.

Han mener derfor, at kultur- og fritidsforvaltningen i stedet skulle have forhandlet en ny kontrakt.

- Der skulle været taget kontakt til den advokat, der står bag den fond, der driver det, og genforhandlet vilkårene. For det at betale til et hus, der er lukket helt af, det er penge ud af vinduet, og det er københavnernes penge, siger han.

Folkets Hus var lukket fra maj 2017 og et år frem - på anbefaling fra politiet.

Det skete som følge af den bandekonflikt, der var på Nørrebro i perioden. En periode, hvor huset ifølge politiet blev brugt af bander.

'Begrænset aktivitetsniveau'

Fonden bag Folkets Hus valgte i stedet blandt andet at bruge pengene tildelt huset på at arrangere en række arrangementer med tilknytning til huset.

Men det er ikke umiddelbart så meget arrangement for pengene, mener kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det er et meget begrænset aktivitetsniveau i forhold til, at man giver en støtte på 1,3 millioner, siger han.

Roger Buch mener da også, at man i kultur- og fritidsforvaltningen kunne have gjort det bedre ved at sikre sig, at bidraget blev brugt planmæssigt.

- Når man så alligevel skal give støtten, hvordan sikrer man sig så, at man får mest mulig aktivitet for pengene? Har man gjort nok for at sikre sig, at der kom aktiviteter ud af den her ret store støtte?

Borgmester: Gav ikke mening af genforhandle kontrakt

Ifølge kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet gav det ikke mening at genforhandle kontrakten, fordi:

- Det var uklart, hvor længe Folkets Hus skulle være lukket, og fordi man var interesseret i at genåbne, når det var forsvarligt igen, siger hun.

- Jeg synes, det er helt okay, når man politisk har besluttet, at man ønsker, at der fortsat er drift i et hus, at man så bruger pengene på nogle andre aktiviteter i lokalområdet, siger hun.

Det har ifølge Franciska Rosenkilde været et ønske fra kommunen at genåbne hele Folkets Hus igen.

Derfor afviser hun også, at man skulle have genovervejet, om pengene skulle sendes tilbage til kommunekassen og brugt et helt andet sted i mellemtiden.

- Det var uklart, hvor længe der var nødsaget til at være lukket, så derfor havde vi ikke et fast grundlag at forhandle på, siger hun.

I øjeblikket er det kun nogle af etagerne i Folkets Hus, der står åbent.

Men kultur- og fritidsudvalget arbejder på at finde en løsning, så man igen kan åbne resten af huset.

Det fremgik tidligere af denne artikel, at Folkets Hus er et ungdomshus. Huset er dog et beboer- og kulturhus, hvorfor ordet er blevet rettet.

Facebook
Twitter