Kommune betalte millioner men havde ingen kontrakt med rådgiver i skandaleprojekt

Advokatfirmaet Horten rådgav Frederikssund Kommune i byprojektet Vinge Centrum.

Advokatfirma Horten fik gennem flere år omkring 28 millioner kroner i honorar for at hjælpe til med Vinge Centrum. (Foto: Henning Larsen Arkitekter og Tredje Natur. © Henning Larsen Arkitekter og Tredje Natur.)

Frederikssund kommune havde ingen kontrakt med advokatfirmaet Horten i en stor del af perioden hvor de rådgav kommunen i aftalen om Vinge Centrum, som siden faldt til jorden.

Det viser en intern redegørelse om Vinge Centrum, som kommunen har udarbejdet, erfarer P4 København.

Det er langt fra normal kommunal praksis, vurderer Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie - og Journalisthøjskole:

- Det er jo et grundprincip i den offentlige forvaltning, at tingene foregår skriftligt, og det gælder selvfølgelig også, når man indgår kontrakter med eksterne aktører. Specielt når det handler om kontrakter i millionklassen, siger Roger Buch.

Betydning for honorars størrelse

Advokatfirmaet fik gennem flere år 28,8 millioner i honorar for rådgivning af Frederikssund kommune i forbindelse med aftale om byprojektet Vinge Centrum, uden at kommunen altså havde en skriftlig kontrakt med dem i dele af perioden.

Og den manglende kontrakt har også betydning for den høje pris, mener Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

- Det er også derfor, at rådgivningsydelserne er blevet relativt dyre, formentlig fordi man ikke har haft lavet en præcis aftale om, hvilken vare skal vi have leveret, og hvad er vi villige til at betale for den, siger han.

Advokatfirmaet Horten har tilbudt kommunen at betale en fjerdedel af sit honorar tilbage, svarende til 8,75 millioner kroner. Horten har tidligere afvist at udtale sig om sagen af fortrolighedshensyn.

Kommunaldirektør fra Frederikssund Ole Jacobsen erkender over for Frederiksborg Amts Avis, at kommunen burde have haft kontrakt med rådgiveren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk