Kommune efter diabetes-kritik: ”Vi har ikke råd”

På grund af besparelser har diabetes-patienter i København og Egedal fået indskrænket deres mulighed for at bruge forskelligt diabetesudstyr.

Der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvilke muligheder diabetikere har for at få forskelligt udstyr, for eksempel nåle. (Foto: Morten Germund/Scanpix 2017) (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Mens der er stor valgfrihed i nogle kommuner, når det kommer til udstyr til diabetespatienter, så er udvalget langt mere begrænset i andre.

I Egedal og København får patienterne som standard kun tilskud til ét bestemt mærke - med mindre de selv betaler ekstra for det produkt, de gerne vil have.

- Vi har gjort det, fordi vi løbende skal finde besparelser, og i år har vi på dette område skulle reducere udgifterne med 2,5 millioner, siger Mette Boskov, der er borgercenterchef i Borgercenter Handicap i Københavns Kommune.

Men de besparelser møder kritik fra Diabetesforeningen, der i stedet fremhæver Roskilde og resten af kommunerne i Region Sjælland, hvor diabetikerne kan vælge mellem 8-12 forskellige typer af produkter.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, især når kommunerne ligger så tæt på hinanden, siger Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Hvis man vil have et andet produkt, skal man selv betale prisforskellen eller have en særlig begrundelse. For eksempel hvis man er blind og har brug for et blodsukkerapparat, der ikke bare skal aflæses på et display.

- I forhold til andre tilfælde må man sige, at hvis det er en funktionalitet, man ønsker sig, der er ud over det, der kræves på den type diabetes, man har, så er det noget, man må betale for egen regning, siger Mette Boskov.

Sådan kan det også komme til at gå for Mads Andersen, der er diabetespatient og bor i Københavns Kommune. Han har nemlig haft dårlige erfaringer med den type nål, som Københavns Kommune tilbyder. Han kan nu blive nødt til selv at bruge tusindvis af kroner på udstyr.

- Nålen knækkede og sad fast inde i maven på mig. Det er et produkt, jeg vil føle mig usikker ved at skulle bruge igen, og det kommer jeg ikke til, siger han.

Facebook
Twitter