Kommune forbyder pesticider

Egedal Kommune vil, som den første i landet, forbyde brug og opbevaring af pesticider

26 landmænd får forbud mod at udlede pesticider i Egedal Kommune. (© DR)

Kampen for rent drikkevand får nu Egedal Kommune til, som den første i landet, at varsle et forbud mod opbevaring og brug af pesticider. I første omgang vil forbuddet ramme syv landbrug og 26 boligejere ved Søsum.

Forbuddet omfatter et område på 67 hektar, hvor der udvindes drikkevand til godt 30.000 københavnere. Ved at forbyde pesticider sikrer man vandkvaliteten, siger Peter Hansen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune.

- I det område har talrige undersøgelser vist, at det er meget, meget sårbart, og derfor kan vi slet ikke leve med, at der overhovedet er den mindste risiko for, at rent drikkevand til 30.000 mennesker bliver truet.

De landmænd og husejere, der bliver berørt af forbuddet, bliver tilbudt økonomisk kompensation. Private kan få 5000 kroner i kompensation, mens landmænd kan forvente op mod 250.000 kroner, når de ikke længere må benytte pesticider.

- Vi er da klar over, at landbruget bliver ramt, og derfor tilbyder vi dem kompensation. Så må vi jo sige, at det også er skatteyderne og samfundet, der får omkostninger, siger Peter Hansen.