I begyndelsen af december modtog Kirsten Elise Larsen et brev fra Hørsholm Kommune.
Den nordsjællandske kommune meddelte, at den 73-årige kræftsyge folkepensionist i stedet for at modtage rengøring og få skiftet sengetøj hver anden uge fra årsskiftet ville få hjælp hver tredje uge.
Kirsten Elise Larsen er svækket af kræftbehandlingen, og hendes mand er dement og bor på et plejehjem. Hun er derfor afhængig af hjælp for at få støvsuget, tørret krummer væk og gjort toilettet rent.
- Der er fyldt med krummer og pletter på bordet. Det betyder jo, at man er lidt flov over at vise sit hjem frem.
- Selvfølgelig tager jeg ikke skade af, at mit sengetøj bliver skiftet hver tredje uge, men det er direkte ubehageligt at ligge i. Men jeg kan jo ikke gøre så meget andet, for jeg kan ikke selv gøre noget ved det, siger hun.
Kirsten Elise Larsen fik beskeden den 2. december sidste år. Et tilsvarende brev blev sendt ud til i alt 726 ældre i Hørsholm Kommune.
“Det er juridisk set meget groft”
Der er bare ét problem med kommunens brev: Det er ulovligt.
Ankestyrelsen har nemlig gjort det klart over for landets kommuner, at de skal lave konkrete og individuelle vurderinger af borgernes brug for hjælp, før de ændrer serviceniveauet.
Og det har Hørsholm Kommune ikke gjort, inden brevet blev sendt ud. Dermed er kommunens afgørelse ulovlig, slår to eksperter i socialret fast.
- Det er klart ulovligt. Når man træffer afgørelser om hjemmehjælp, skal de træffes efter en konkret og individuel vurdering. Det har kommunen tilsyneladende klart ikke gjort her, så det er i direkte strid med serviceloven, siger John Klausen, professor i socialret på Aalborg Universitet.
Heller ikke hos Eva Naur, lektor i socialret på Aarhus Universitet, er der nogen tvivl.
- Det må man simpelthen ikke. Juridisk er der overtrådt en elementær helt grundlæggende regel, som der ikke bør være tvivl om. Den er ikke svær, den er ikke ny, så det er juridisk set meget groft.
'Det krænker jo min retsfølelse'
Tilbage i Hørsholm Kommune mener Kirsten Elise Larsen, at kommunens beslutning er uværdig i sig selv, men den er også problematisk på et mere principielt niveau.
- Det krænker jo min retsfølelse. Hvis kommunen ikke overholder loven, hvem skal så? Vi andre skal jo overholde loven.
Hos Ældre Sagen er de forargede over Hørsholms Kommunes lovbrud.
De ældre, der modtager hjemmehjælp, har ofte ikke overskud til at klage. Derfor er det særlig vigtigt, at kommunen følger loven i disse sager, siger Dorthe Bjerremand Erichsen, der er jurist med ansvar for retssikkerhed hos Ældre Sagen.
- Det er typisk kun, hvis man er ressourcestærk, eller man har nogle meget stærke pårørende, at der bliver klaget i de her sager. Derfor er det meget alvorligt, at det er nogle af de mest svækkede mennesker i vores samfund, som det her går ud over, siger hun.
Borgmester: 'Det er en fejl'
Efter DR har påpeget lovbruddet, vil der nu blive rettet op på fejlen, siger Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune.
- Administrationen har klart indrømmet, at de har lavet en fejl. Det er de meget kede af, de har lagt sig fladt ned, og det retter de selvfølgelig op på, siger han.
- Ankestyrelsen slår fast, at der skal ske en konkret og individuel vurdering. Hvorfor har din forvaltning ikke gjort det?
- Jamen der har de lagt sig fladt ned og sagt, det er en fejl. Der er endda en vejledning (fra Ankestyrelsen, red.) der siger, hvordan man skal gøre. Det betyder, at administrationen er gået i gang med at lave de revisiteringer. Vi retter op på fejlen og beklager, vi har lavet en fejlvurdering, siger borgmester Morten Slotved.
- Kan du forstå, at det krænker Kirsten Larsens retsbevidsthed, når den kommune, der skal sikre, at loven bliver fulgt, selv bryder loven?
- Ja, og derfor skal vi også lægge os fladt ned og revisitere alle de 726 borgere, for det er forkert, at vi ikke har været ude og lave den individuelle vurdering, så jeg forstår godt Kirsten.
- Hvad gør I nu i sagen?
- Vi er i gang med at revisitere de 726 borgere. Derefter kommer vi så med et brev til den enkelte borger om, hvad der så sker i forhold til en rengøring, og det er en beslutning, som kommunalbestyrelsen skal stå på mål for, så det er det, der sker lige nu, siger Morten Slotved.