Kommune vedtog klimapolitik: Fløj derefter til Dublin for at kigge på letbaner

Gladsaxe Kommune kritiseres for dobbeltmoral. Studieturen kunne ligeså godt være gået til letbanen i Aarhus, lyder kritikken.

I stedet for at tage til Dublin for at kigge på letbaner, kunne Gladsaxe Kommune bare tage til Aarhus (billedet), mener Venstre i Gladsaxe. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En tre dages studietur til Dublin har fået bølgerne til at gå højt i byrådet i Gladsaxe.

Venstre i Gladsaxe mener nemlig, at turen er udtryk for hykleri og dobbeltmoral.

For to måneder siden vedtog byrådet en klimastrategi, der blandt andet siger, at kommunen skal nedsætte sin CO2-udledning, og at virksomhederne i Gladsaxe bør gøre det samme.

Umiddelbart efter besluttede kommunens teknik- og trafikudvalg at flyve på studietur til Dublin for at kigge på letbaneløsninger.

Det er ikke i orden og et udtryk for dobbeltmoral, mener altså Venstre i Gladsaxes byråd.

- Det kunne være fornuftigt, hvis byrådet signalerede det, man havde besluttet. At man havde droppet en CO2-fremmende tur til Dublin, når man lige så godt kunne studere det, det drejer sig om, i Aarhus, siger Henrik Bach Mortensen, der er byrådsmedlem for Venstre.

Men den tur var der ikke opbakning til i udvalget. Det er et dårligt signal at sende, siger Henrik Bach Mortensen.

- Når byrådet træffer nogle beslutninger, må vi først af alle selv leve op til dem.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch er dilemmaet i Gladsaxe Kommune et udtryk for det øgede fokus på klima i både kommuner og staten.

- Det afgørende spørgsmål er, hvor meget man får ud af at tage afsted. Igennem årene har man haft mange diskussioner omkring studierejser, og i sidste ende handler det om, hvor meget man får ud af sådan en tur, siger Roger Buch.

Og så handler studieture ikke altid om at tage derhen, hvor der nødvendigvis er en succes.

- Man kan jo lidt drillende sige, at projektet i Aarhus er gået knap så godt. Men man kan også tage ud og lære af andres fejl. Der kan være en vigtig læring, siger han.

Borgmester: Vi skal overveje det faglige indhold

På borgmesterkontoret i Gladsaxe tager man kritikken til sig. Men den socialdemokratiske borgmester Trine Græse forsvarer turen til Dublin.

- Det faglige indhold i en studietur skal afvejes i forhold til, om der er en destination tættere på som eksempelvis kan nås med toget, siger hun.

Men kommunen har allerede været meget bevidst om dens nye klimapolitik, siger Trine Græse.

- Jeg ved, at der er flere udvalg, som skal på studietur i 2019, og som af samme grund (den nye klimapolitik, red.) har valgt at tage toget, siger hun.

Facebook
Twitter