Kommuner overvåger skoler og institutioner med kameraer fra kinesiske firmaer: 'I realiteten kan de se med'

Brugen af kameraer fra firmaerne Hikvision og Dahua møder skarp kritik fra eksperter og organisationer.

En af kommunerne, der benytter de kritiserede kameraer, er Gladsaxe kommune. Her hænger kameraerne blandt andet ved skoler og daginstitutioner.

Af artiklen fremgik det, at DR har sendt en kritikforelæggelse til kameraproducenten Hikvision inden publicering. Ved en fejl er det det ikke sket - det er derfor ikke korrekt. Artiklen er nu opdateret med et skriftligt svar fra Hikvision i bunden af artiklen. Københavns kommune er efter deadline vendt tilbage med et svar.

De hænger på skoler, daginstitutioner, idrætsfaciliteter og en genbrugsplads.

Overvågningskameraer, der er med til at sørge for lov og orden i kommunen.

Men i blandt andet Gladsaxe Kommune har man installeret en række videoovervågningskameraer fra de to kinesiske overvågningsvirksomheder Dahua og Hikvision, som ikke nødvendigvis kun kan bruges af kommunen.

Det kan nemlig ikke udelukkes, at kineserne kan kigge med på kameraerne, der også hænger i København, Roskilde og Gentofte.

- Kontrollen med de her kameraer er næsten umulig at styre, siger Peter Kruse, der er it-ekspert og stifter af it-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group.

Samtidig er begge virksomheder på en såkaldt 'sort liste' hos USA's regering over virksomheder, der som udgangspunkt er et forbud mod at handle med.

Det skyldes blandt andet, at en af virksomhederne, Dahua, sættes i forbindelse med et ansigtsgenkendelsesprogram, der kan spotte minoriteter i Kina.

- I realiteten kan det godt lade sig gøre, at Kina kan se med, for der kan være bagdøre installeret på sådan noget udstyr. Det kunne man godt have en frygt for, at kineserne kunne bruge til at monitorere og udspionere rundt omkring i kommunen, hvor de hænger, siger Peter Kruse.

Ikke første kommune, der køber kinesisk overvågning

Tilbage i juni kunne DR fortælle at også Aarhus Kommune har mere end 800 kameraer hængende fra kinesiske producenter.

Det fik også dengang eksperter til at kritisere kommunen.

- Man kan undersøge kameraerne og se, hvem de kommunikerer med, men man kan ikke se, om de dagen efter bliver opdateret og begynder at kommunikere med nogle andre. På den måde kan der være en skjult bagdør, sagde professor i cybersikkerhed Jens Myrup Pedersen fra Aalborg Universitet i den forbindelse.

Aarhus Kommune forklarede dog, at de ikke havde set noget trafik, som var mistænkeligt.

Men ifølge Institut for Menneskerettigheder burde alarmklokkerne ringe hos offentlige myndigheder, hvis de handler med de to producenter, som anklages for at bryde menneskerettigheder.

- Der ville sådan nogle sager som dem her hejse et rødt flag, siger Cathrine Bloch Veiberg, der er programleder på instituttet.

Også Mellemfolkeligt Samvirke, der arbejder for at fremme demokrati og bæredygtige samfund i verdens udviklingslande, finder det problematisk, at kommunerne har kameraer hængende, som forbindes med blandt andet undertrykkelsen af det kinesiske mindretal af uighurer i Kina.

- Det er stærkt uheldigt, at kommuner vælger at handle med kinesiske virksomheder, som leverer teknologi til en systematisk overvågning af mindretal i Kina. De er på den måde med til at begå nogle af de værste brud på menneskerettighederne, siger Lars Koch, der er politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

DR har været i kontakt med de fire nævnte kommuner i artiklen.

Hos Gladsaxe Kommune har det ikke været muligt at stille op til interview, men kommunens økonomichef, Charlotte Juel Baungaard, skriver i et svar til DR, at 'vores kameraer kører på et lukket netværk uden adgang til internettet', og at 'vi forventer, at dem, vi handler med, respekterer de grundlæggende menneskerettigheder'.

Samme type svar giver Roskilde Kommune.

- Vi tænker, det er usandsynligt, at udstyret kan langt mere, end det vi selv kan udnytte eller have mulighed for at gøre brug af, står der i et skriftligt svar fra kommunens risikostyringskoordinator, Jette Knudsen.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning skriver i et svar til DR.

'Økonomiforvaltningen har stort fokus på it-sikkerhed og på at sikre, at kommunens overvågningsdata ikke bliver misbrugt. For at udelukke, at uvedkommende får adgang til Økonomiforvaltningens overvågningskameraer via internettet, er alle overvågningskameraer installeret på et særligt 'secure-net''.

Gentofte Kommune har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

Hos den ene kameraproducent Hikvision afviser man, at kameraerne kan blive brugt til at spionere.

I et skriftligt svar via deres talsmand skriver de, at:

'Disse grundløse beskyldninger er fremstillet uden beviser. Over det sidste årti har Hikvision bidraget markant til at beskytte europæisk ejendom og europæiske folk. Vi har forpligtet os til absolut integritet og sikkerhed af vores produkter, og vores produkter lever op til industriens højeste globale cybersikkerhed samt følger strengt al lovgivning, regulering og normer forbundet til databeskyttelse rundt om i verden og i den europæiske union inklusiv GDPR-lovgivning,' skriver Hikvision i et svar og fortsætter:

'Derudover respekterer Hikvision menneskerettighederne og tager vores ansvar, om at beskytte folk, alvorligt. Hikvision har implementeret og omfavner de grundlæggende og operationelle retningslinjer udlagt i FN’s ’Guiding Principles of Business and Human Rights’'.

DR har også forsøgt at få en kommentar fra kameraproducenten Dahua. Det er ikke lykkedes.

Facebook
Twitter