Kommuner skal blive bedre: I Fredensborg har de knækket ordblindekoden

Det er en investering at hjælpe ordblinde børn så tidligt som muligt, mener en læsekonsulent.

Ordblinde børn og unge skal opdages og hjælpes tidligere. Hver tredje unge ordblind gennemfører ikke en ungdomsuddannelse. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Hver tredje unge ordblinde gennemfører ikke en ungdomsuddannelse. Det viser den hidtil største rapport og undersøgelse om ordblinde børn og unge i Danmark fra Egmont Fonden.

Rapporten slår fast, at kommuner og skoler skal hjælpe ordblinde børn langt tidligere i skoleforløbet, end de gør lige nu.

De fleste kommuner tester børn for ordblindhed i 4. klasse, men i Fredensborg Kommune har de gjort en indsats for at opdage og hjælpe ordblinde børn så tidligt som muligt, siger Marianne Aaen Thorsen, der er læsekonsulent i Fredensborg Kommune.

- Vi sætter ind allerede i børnehaveklassen. Og børnene får meget mere selvværd ved at få den rette hjælp og mulighed for at spejle sig i andre, som har tilsvarende udfordringer.

Fredensborg Kommune er blandt landets bedste til at teste børn tidligt, og ifølge Marianne Aaen Thorsen kan de unge komme langt nemmere igennem en ungdomsuddannelse, hvis de bliver hjulpet tidligt.

- Det er en god investering især for børnene, men også for kommunen og skolerne, fordi jo tidligere vi sætter ind, jo mere held har vi med at undgå, at børnene får hårdnakket læseudfordringer.

Andre kommuner følger trop

Men det er ikke alle kommuner, der er gode til at tage hånd om ordblindhed tidligt.

I Frederiksberg Kommune viser nye tal fra Undervisningsministeriet, at kommunen kun tester mellem nul og fem procent af deres børn for ordblindhed og først i 4. klasse.

Men det skal der laves om på, siger viceborgmester og formand for undervisningsudvalget i Frederiksberg Kommune, Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet.

- Vi kommer til at stramme op på vores test af ordblinde børn, og så udvider vi indsatsen, så vi allerede tester vores børn i dagsinstitutionen, samtidig med at der kommer flere test løbende i 2., 3. og 5. klasse.

Frederiksberg Kommune læner sig dermed op ad Fredensborg Kommune, der investerer i at opspore ordblinde børn allerede i børnehaveklassen med stor succes.

Og Michael Vindfeldt er da heller ikke i tvivl om, at det kommer til at gavne kommunens børn og unge både i skolen og på ungdomsuddannelserne i fremtiden.

- Jeg håber, at ordblindhed i fremtiden bliver en meget mindre hindring, så alle kan forfølge deres drømme og udvikle deres potentiale bedst muligt.