Kommuner vil give bøder, hvis folk ikke sorterer deres affald

Teknik- og miljøudvalget i Brøndby har i dag vedtaget, at der skal gives bøder til folk, som sorterer deres affald forkert.

Flere kommuner vil udstede bøder til de borgerere og grundejerforeninger, der ikke kan finde ud af at sortere deres affald. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kommer du til at smide resterne fra aftensmaden i skraldespanden, som egentlig er beregnet til plastik, så skal det fremover koste dig 400 kroner, hvis du bor i Brøndby Kommune.

Indtil videre har kommunen forsøgt at skrive og ringe til borgere, der ikke sorterer rigtigt - men nu er der brug for nye metoder, mener Vagn Kjær-Hansen (SF), der er formand for teknik- og miljøudvalget.

- Der er nogle enkelte, som ikke vil medvirke til den grundige sortering, og der er vi nødt til at have skrappere midler, siger Vagn Kjær-Hansen.

En bøde vil dog først blive aktuel, hvis folk gentagne gange har sorteret deres skrald forkert.

Han håber, at bøden kan være incitamentet til, at folk sorterer deres affald korrekt, så det ikke bliver nødvendigt at sende en regning.

- Det vil da være den bedste situation, hvis bare den her økonomiske trussel om en bøde kan få alle til at sortere, som de skal, siger Vagn Kjær-Hansen.

Sidste år modtog Brøndby Kommune 518 gange en besked fra skraldemændene om, at folks affald ikke var sorteret korrekt.

Bøder eller oplysning og information

En af de kommuner, der allerede har muligheden for at give bøder, er Egedal, hvor man kan få en bøde på 155 kroner for at sortere forkert.

Men indtil videre har ingen fået en bøde for at sortere forkert i Egedal, konstaterer Bo Vesth (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget.

Han tror ikke, at det hjælper den gode sortering at begynde at slå folk oven i hovedet med bøder.

- Vi tror, det er bedre at oplyse og forklare folk, hvordan de skal sortere i stedet for at sanktionere dem, siger Bo Vesth og uddyber med, at kommunen bør genoverveje bødemuligheden.

- Vi skal kigge på, om vi i fremtiden skal fjerne muligheden for at udlevere bøder, siger han.

Udover Egedal har også Albertslund Kommune siden 2015 indført bøder på 500 kroner for at sortere forkert, men bøderne bliver dog kun givet, når alle andre muligheder er prøvet af.

Indtil nu er bøden kun blevet givet til en boligforening, som har fået bøden et par gange. Ifølge Leif Pedersen fra SF, som er formand for miljø- og byudvalget, virker bøderne.

- Det virker, for de to steder, vi har gjort brug af dem, har det haft den ønskede effekt, siger han.

En, to .. ikke mindre end otte forskellige sorteringsmuligheder er at finde i Brøndby-borgernes indkørsler og affaldsskure. (Foto: Nanna Mortensen © (c) DR)

Tilbage i Brøndby er der dog allerede nogle, som tager affaldssorteringen alvorligt.

- Vi bakker op om sorteringsordningen og går meget op i at gøre det rigtigt, siger Claus Hoffmann, der er formand for grundejerforeningen Bakkegård Vest, som består af 199 parcelhuse i Brøndby.

For ham er det nyt, at kommunen skulle have problemer med sorteringsordningen.

- Kommunen burde hive fat i borgere og grundejerforeninger og have givet noget mere information om, hvordan man sorterer rigtigt, i stedet for en bøde, siger han.

Kommunen tager endelig stilling til beslutningen d. 10. april på et kommunalbestyrelsesmøde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk