Kommuner vil omskole akademikere til pædagoger: Frederik vil starte med det samme

Ny merituddannelse i hovedstaden vil afhjælpe pædagogmanglen.

33-årige Frederik Jonker har en kandidatuddannelse i international jura og afrikastudier, men vil hellere arbejde som pædagog. (Foto: Lasse Skyum © (c) DR)

Der er ikke uddannede pædagoger nok til at passe børnene i vuggestuerne og børnehaverne i hovedstadsområdet.

Den store pædagogmangel får nu fem kommuner til at gå sammen om at foreslå en ny uddannelse.

Den nye meritpædagoguddannelse vil være lønnet, tage to år, og man kan arbejde samtidig.

- Der er akut behov for at gøre pædagogfaget mere attraktivt for flere, siger Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S).

Siden 2016 er optaget på pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole dalet med over 20 procent. Derfor oplever flere hovedstadskommuner stigende udfordringer med at rekruttere kvalificerede pædagoger.

Sideløbende med det stiger antallet af 0-5-årige i Danmark.

- Den største udfordring for at skabe bedre normeringer er mangel på pædagoger. Det er en fælles samfundsopgave at sikre, at pædagogfaget bliver mere attraktivt, så flere ønsker at gøre en stor forskel for de mindste børn, siger Jesper Christensen.

Merituddannelsen er blandt andet tiltænkt akademikere, som allerede arbejder i daginstitutioner, men ikke har en pædagoguddannelse.

'Jeg vil starte med det samme'

En af dem, der er klar til at tage springet fra den akademiske verden til pædagogfaget, er 33-årige Frederik Jonker. Han har en kandidatuddannelse i international jura og afrikastudier, men arbejdet inden for det fag var ikke lige noget for ham.

- Så snart jeg kom ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, fandt jeg ud af, at jeg nok var skabt til at gøre noget helt andet, end det jeg var uddannet til, siger Frederik Jonker.

Drømmejobbet har han nu fundet som pædagogmedhjælper i Valby Vuggestue, og han ville egentlig gerne læse til pædagog. Tanken om at være på skolebænken i 3,5 år og skulle være væk fra arbejdspladsen har dog tidligere stoppet ham.

Derfor kunne den nye merituddannelse være oplagt.

- Hvis uddannelsen bliver en realitet, vil jeg starte med det samme og sidde på forreste række, siger han.

Leder i Valby Vuggestue Annika Bæk Vind ser mange fordele ved den nye uddannelse.

- Det giver os mulighed for at få nogle mennesker ind, som har noget livserfaring bag sig, som kommer med nogle andre akademiske baggrunde - og derfor kan byde ind med nye perspektiver. Det, tænker jeg, er en kæmpe gave, siger Annika Bæk Vind.

Uddannelsen er nu i samarbejde med Københavns Professionshøjskole sendt til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Kasper Sand Kjær (S), formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget, spår dog uddannelsen gode muligheder for en godkendelse.

- Både ministeren og jeg ser meget positivt på ideen om at få flere ind på pædagoguddannelsen. Vi har brug for at få uddannet flere pædagoger, og det her kunne helt bestemt være et skridt i den rigtige retning, siger Kasper Sand Kjær.

Facebook
Twitter