Konfliktmægler: Sådan undgår du konflikter om løse hunde

Løse hunde giver konflikter mellem hundeejere og folk i naturen, lyder det fra Friluftsrådet.

Ifølge Friluftsrådet oplever flere kommuner, at borgere ender i konflikt med hinanden på grund af løse hunde. Arkivfoto (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Du kender det måske: Du er ude at gå en tur i skoven eller på stranden med dine børn eller en ven, og pludselig løber en løs hund hen i mod dig.

Det kan være grænseoverskridende eller irriterende, og for nogle vil mødet med hunden give en konflikt med hundeejeren.

Ifølge Friluftsrådet oplever flere kommuner, at borgere ender i konflikt med hinanden på grund af løse hunde.

- De folk, der møder en løs hund bliver ofte bange eller forskrækkede og føler sig utrygge, siger Susanne Branner Jespersen, der er konfliktmægler i Center for Konfliktløsning.

Hun fortæller, at konflikter typisk opstår, når ens behov bliver krænket, og i den her forbindelse kan det være behovet for at gå uforstyrret i naturen eller behovet for at føle sig tryg.

- Hundeejeren tænker ofte, at hunden er sød og god, som dagen er lang, og at den gør ikke nogen noget, men her mangler forståelsen for, at andre kan have det helt anderledes med deres hund, siger hun.

En undersøgelse fra Friluftsrådet viser, at 23 procent af danskerne er bange, når de møder løs hund, og 41 procent fortæller, at de er lidt bange, når de møder en hund uden snor.

Og for at undgå at mødet med hundeejeren ender i en konflikt, er det afgørende at blive på egen banehalvdel, når man taler til hundeejeren.

- Så i stedet for at sige: ”Du skal give din hund snor på”, så er det bedre at sige: ”Jeg bliver bange for din hund, vil du være rar at hjælpe mig, ved at tage den i snor”, siger hun. - For det, der oftest sker med folk, når de bliver kommanderet med, er, at de går i modstand, siger Susanne Branner Jespersen.

Hun siger dog, at der stadig er risiko for at møde modstand fra hundeejeren, selvom man bliver på egen banehalvdel, men det afgørende er stadig, hvordan griber konflikten an, siger hun.

- Hvis man vælger at gå til angreb på hundeejeren, så optrapper man konflikten, men når man bliver på egen banehalvdel, så nedtrapper man konflikten, og på den måde håndterer man konflikten konstruktivt og kommer bedre ud af den, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk