Kræsne pandabjørne skal have frossen bambus

København Zoo eksperimenterer med frossen bambus og bambusdyrkning for at sikre nye pandabjørne mad.

Pandaerne lever så godt som udelukkende af bambus i store mængder. (Foto: HENRY ROMERO © Scanpix)

Når Zoologisk Have i København til næste år modtager to kinesiske pandabjørne, bliver det en udfordring at skaffe tilstrækkelige mængder bambus. Men nu ser det ud til, at de har fundet løsningen.

Efter en tur til Kina, hvor man har afprøvet forskellig slags frosne bambusskud på bjørnene, har man fundet en variant, de gerne vil æde, fortæller Anita Haupt Holm, foderansvarlig hos Københavns Zoo.

- Jeg har prøvet forskellige optøningsmetoder, og flere af dem rynkede de på næsen af, men det lykkedes at finde to metoder, der fungerer. Når bambusskuddene har ligget på minus 19 grader i et halvt år og tøes op ved plus fire grader i 10,5 time, vil de gerne spise det.

At det overhovedet er lykkedes at få pandabjørnene til at spise bambusskud, der har været frosset ned, er en succes, siger Anita Haupt Holm.

- Jeg var blevet advaret om, at de var meget kræsne, så jeg er bare glad for, at noget af det virker.

Pandabjørnene spiser hver 30 kilo bambus om dagen, så der skal en del til for at holde de to dyr mætte. Derfor er Zoologisk Have også selv gået i gang med at dyrke bambus.

- Vi er gået sammen med en landmand i Vordingborg, hvor vi i de sidste tre år har produceret bambus. Der står nu fire hektar i tre meters højde, fortæller Anita Haupt Holm.

De to pandabjørne kommer til København Zoo om cirka et år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.